Златните рибки могат да оцелеят и без вода, а овцете

...
Златните рибки могат да оцелеят и без вода, а овцете
Коментари Харесай

Най-разпространените заблуди за животните

Златните рибки могат да оцелеят и без вода, а овцете не са толкоз глупави, колкото хората считат. Много постоянно се поддаваме на заблуди, които са необятно публикувани, само че експерти, занимаващи се цялостен живот с представители на скотски типове, ги опровергават.

Факт е, че рибите не могат да оцелеят без вода, по тази причина съществува изразът " като риба на изсъхнало ". Но това се оказва илюзия - тъй като златните рибки, да вземем за пример, могат да устоят по няколко часа отвън аквариума.

Има случаи, в които златна рибка, паднала от аквариума, оживяла след повече от 8 часа на пода. Това се дължи на способността на златната рибка да забавя процесите в тялото си, в случай че се окаже ненадейно в среда с малко О2. След като се върне в аквариума, тези процеси се възвръщат до естествения си темп.

 Златна рибка

Овцете се считат за извънредно глупави животни и даже съществува понятието " овчи инстинкт ". Но желанието на тези животни да тръгнат дружно с останалите се дължи на механизъм на оцеляване, тъй като овцата е наясно, че ще стане лесна плячка, в случай че е сама.

Според последните проучвания овцете имат приблизително равнище на разсъдък - те могат елементарно да запомнят друга информация, елементарно се приспособяват към промени, могат да възнамеряват, да плануват и да сформират мислено карта на избрана околност.

Една от публикуваните заблуди за животните е, че те не се стресират доста от гибелта на други представители от своя тип, изключение вършат майките, чиито дребни са убити.

 Слонове

Лисиците обаче доста зле понасят гибелта на свои родственици - равнището на хормони на напрежението в организма им е толкоз мощно, че те са като пребити няколко дни по-късно. Лисиците от време на време погребват с клончета своите мъртви родственици или ги заравят, само че по-късно не посещават това място.

Слоновете също погребват мъртвите си другари и родственици, като ги затрупват с изскубнати дървета и шубраци. Всяка година стадото се връща на мястото, където са заровени членовете му, и откакто постоят няколко минути над купчината дървета, още веднъж продължава по пътя си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР