Златните и валутните резерви на Русия се съхраняват в трезори

...
Златните и валутните резерви на Русия се съхраняват в трезори
Коментари Харесай

Ето къде се съхранява златният резерв на Русия

Златните и валутните запаси на Русия се съхраняват в трезори на Централната банка на територията на Руската федерация. Това оповестиха от финансовата институция след голям брой запитвания по отношение на действието на финансовата система на страната при санкционни ограничавания.

Златните и валутните запаси са инструмент, посредством който Централната банка може да отбрани стопанската система от външни рецесии. В сложни обстановки те обезпечават заплащането на валутен дълг и стабилизират валутния пазар.
 Русия разгласи, че ще купи платина и тонове злато
Русия разгласи, че ще купи платина и тонове злато

Цената на благородните метали се дефинира в рубли

От 2014 година откакто Русия окупира Крим Централната банка на Русия съществено усили запасите си до към 2 300 тона злато. Миналата година даже съумя да влезе в топ 5 на cтpaните c нaй-гoлeми злaтнo-вaлyтни peзepви, пред нея ca Kитaй, Япoния, Швeйцapия и Индия.

По този метод Русия се приготвяше за спор, който да се материализира във финансова рецесия. Сега откакто геополитическият риск се материализира, опцията за потребление на запаси в щатски долари и евро беше стеснен, което значи, че е на страната има потребност от запаси в различни активи.
 Търсенето на злато пораства, цената доближи $1900 за унция
Търсенето на злато пораства, цената доближи $1900 за унция

Жълтите кюлчета са обичаен предпазен актив при геополитическо напрежение

Златото обаче не е доста ликвидно, защото търговците на благородния метал и банките по света избират да стоят на разстояние от съветското злато.

Преди дни Централната банка на Русия разгласи, че търсенето от страна на семействата за закупуване на злато във физическа форма (кюлчета) се е нараснало в последно време. Това частично се улеснява от анулацията на Данък добавена стойност върху тези покупко-продажби. За да сътвори условия за облекчаване на търсенето на семействата, Банката на Русия спря своите покупки на злато от кредитни институции от 15 март 2022 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР