Златни накити и медальон на император Каракала от първата половина

...
Златни накити и медальон на император Каракала от първата половина
Коментари Харесай

`Златни накити и медальон на император Каракала откриха в с. Нова Върбовка

Златни украшения и медальон на император Каракала от първата половина на трети век след Христа откриха великотърновските археолози . До откритието се стига инцидентно при есенната оран през октомври предходната година в една от нивите на село Нова Върбовка в община Стражица .

Като всяко хубаво е скъпо нещо и тези археологически открития в нивите на стражишкото село Нова Върбовка станали инцидентно, описа в „ Закуска на тревата “ шефът на районния историческия музей във Велико Търново Иван Църов :

„ Открито е в действителност при селскостопанска обработка на терена. Плугът на трактора закача гробницата. Трактористът вижда костите и в началото се мисли, че е престъпно заравяне и се осведоми полицията. Виждат, че е прекомерно остаряло, вземат археолога Недко Еленски, отиват и към този момент излиза наяве, че това са римски гробове “.  

И по този начин в изискванията на кални реки, през черните пътища археолозите стартират да копаят в равнищата, вършат навеси и по този начин избавят римската гробница, с цел да не бъде унищожена от снежното злополучие в края на ноември. Работата продължава през целия декември. Открити са две зидани гробници, датирани през първата половина на трети век след Христа , сподели археологът Калин Чакъров :

„ За благополучие се оказа, че не са отваряни нито през Античността, нито по-късно. Тези са се запазили по една или друга причина. Това е тъжна фамилна история, защото в по-ранния гроб е заровено дете на 2-3-годишна възраст. В гроба, който го пресича отчасти, са заровени мъж на 50-60 години и жена на 45-49 години, не са правени към момента ДНК разбори, а единствено антропологичен разбор и може да се каже, че  става дума за фамилен некропол “.

 Калин Чакъров

Археолозите откриват при избавителните разкопки в некропола от преди 18 века детски златни обеци, детска огърлица от стъклени сини и жълти маниста , още златни украшения, сребърни и бронзови монети от епохата, стъклени съдове за сълзите на платените оплаквачки, по този начин наречените лакримарии, напълно непокътната огромна керамична амфора. Гробните уреди и находките приказват за знатния генезис на фамилията, още повече че е открит и огромен медальон на император Каракала , добави още за БНР Калин Чакъров:

„ Интересното е от една страна е положителната непокътнатост, а въпреки това, че е отсечена в град Пергам, Мала Азия. На опъковата страна има изобразена прелестна сцена от визитата на императора през 214 година в град Пергам, където той търси излекуване от фамозния господ Асклепий, богът на медицината. Медальонът е много необичаен и забавен и към този момент е част от фонда на Регионален исторически музей Велико Търново “.

Медальонът е бронзов, а надписите са на старогръцки. Това не е монета за всекидневно послание, макар че има платежна стойност, а е нещо като днешните юбилейни монети, разясни шефът на музея археологът Иван Църов. Медальонът на римския император Каракала и връзката му с античния римски град Никополис пъкъл Иструм водят и до хипотези, разяснява Църов:

„ Както към този момент разбрахме, това е богато семейство земевладелци. Вероятно наоколо е тяхното имение, тяхната вила рустика. Дали те са част от муниципалната аристокрация, т.е. от тези, които живеят в Никополис пъкъл Иструм, единствено можем да гадаем това нещо, само че е прекомерно евентуално “.

 Находки в нивите на село Нова Върбовка в община Стражица

За страдание, великотърновските археолози не възнамеряват да продължат разкопките в равнищата на Нова Върбовка , където може да е чифликът на заровеното семейство или да има и други некрополи.

Разкритите находки ще останат в музея във Велико Търново. Няма по какъв начин да бъдат предадени на Община Стражица, както желаят, разяснява Иван Църов и споделя за инцидентно направените открития от великотърновските археолози през годините:

„ Например погребението от село Големаните в Килифаревия балкан от 1991 година, извънредно богато тракийско заравяне. Античният керамичен център в Павликени също беше открит по случайност в един януарски ден от иманяри, които копали с екскаватор. Много са инцидентните открития през 153-годишната история на историческия музей , само че през последната година това е огромното изобретение, което е направено  по този инцидентен метод “.

Експонатите от равнищата в село Нова Върбовка към момента се обработват, само че техни фотоси ще бъдат показани на фотоизложба пред Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново за 14 февруари , празникът на археолога.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР