Златна монета (перпера) на никейския император Йоан ІІІ Дука Ватаци

...
Златна монета (перпера) на никейския император Йоан ІІІ Дука Ватаци
Коментари Харесай

Откриха уникална златна монета на никейски император в Средновековния град Червен

Златна монета (перпера) на никейския император Йоан ІІІ Дука Ватаци (1222-1254) е измежду първите находки, открити по време на почналата археологическа акция в Червен.

Находката е открита в южното подножие на Междинната крепостна стена в западната част на средновековния град . Монетата прибавя нови аспекти към познанията и към този момент откритата последователност на обитаване на западния рид на Червен.
 Регионален исторически музей-Русе
Усилията на археологическия екип по време на почналият 57-и подред археологически сезон на Средновековен град Червен са съсредоточени върху разкриването на нов бранш от Междинната крепостна стена на западния рид на крепостта.

През миналата седмица бяха проучени скални изсичания южно от укрепителното оборудване, както и основите на здания по северното лице на стената. Находките досега включват монети (ХІV-ХV в.), върхове на стрели, елементи от декорации, трапезна и кухненска керамика.

Съществуването на укрепителното оборудване бе доказано по археологически път през 2023 година, когато бе оголен бранш с дължина от 20 м, ситуиран югоизточно от Църква №16.

Въз основа на откритите 462 бр. находки - монети, керамика, въоръжение, предмети от всекидневието се откри, че Междинната крепостна стена е построена в първите години след османското завладяване на Червен през 1388 година и е функционирала през първите две десетилетия на ХV в. - време на междуособици в Османската страна, на въстание на българите за отменяне на непознатата власт, както и на военни походи на влашкия челник Мирчо І Стари на юг от Дунав.
 Регионален исторически музей-Русе
Самата постройка на Църква №16, ситуирана по продължение на основната улица на Червен, е била включена в структурата на укрепителното оборудване. Ръководител на археологическите изследвания е Светлана Великова от Регионален исторически музей-Русе, а теоретичен съветник - доцент доктор Деян Рабовянов от Националния археологически институт с музей - Българска академия на науките, Филиал Велико Търново.
 Регионален исторически музей-Русе
Разкопките се правят от експерти от Русенския музей, от Сливен и Павликени, докторанти и студенти от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, Великотърновски университет „ Св. св. Кирил и Методий “, Русенски университет „ Ангел Кънчев “, и Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “.

Археологическата акция е финансирана от Министерство на културата по програмата за теренни археологически изследвания и теренна консервация през 2024 година

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , за да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР