Златна мина! Цените на земята в "Западен" удариха тавана Вижте

...
Златна мина! Цените на земята в "Западен" удариха тавана Вижте
Коментари Харесай

Кметът на Западен: Застроява се до 10 метра, проектите...

Златна мина! Цените на земята в "Западен " удариха тавана Вижте къде в Пловдив никне нов квартал СНИМКИ

Кметът на „ Западен ” Димитър Колев:

Интервю на Даниела Арнаудова

Г-н Колев, очевидно в регион „ Западен ” ще се появи нов жилищен квартал, който занапред се застроява от двете страни на Пещерско шосе. Как ще коментирате напора на бизнесмените?

Интерес има, търсят се и се купуват имоти. Територията ни е атрактивна за бизнесмените. Аз обаче не се тормозя от „ бетонирането ” на най-зеления квартал на Пловдив. Действащият Общ организационен проект на Пловдив е създаден задоволително добре и урегулира градежите в зоната. В „ Смирненски III ” и „ Смирненски IV ” имаме по-високо строителство около огромните булеварди. Навътре в кварталите и около Гребната база строителството последователно „ пада ” - оптималната височина е до 10 метра.

Имате ли някаква обща визия за тези нови квартали? Ясно е, че всеки бизнесмен ще създаде план по собствен усет. Как ще избегнете разностилието, ще налагате ли някакви ограничавания?

Да, несъмнено, имаме визия за териториите. Общият организационен проект лимитира градежите и те съблюдават едно ниско строителство - до 10 метра, което значи, че могат да се вършат най-вече едно- и двуфамилни къщи. ПУП-овете на двата квартала „ Смирненски III ” и „ Смирненски IV ” са влезнали в действие, надлежно през 2010 година и през 2014 година и вложителите работят по утвърдените проекти. И през днешния ден зад Акациева горичка, там, където е първият комплекс „ Оазис ”, на юг от Пещерско шосе, има голям брой еднофамилни къщи. Наоколо комплекси от вида „ Слънчогледи ” няма по какъв начин да се появят. В региона на „ Терзиите ”, на север от Коматевско шосе, където ще минава новият път, също най-подходящо е строителството на къщи.

Колко и какви разрешителни за градеж сте издали от началото на 2019 година?

Имаме издадени 48 разрешителни за градеж от м. януари т. година Над 50% от тях са за еднофамилни къщи - при кинт от 0.8 до 1.2. Всички вложители се преценяват с тези индикатори.

При това мощно строителство зеленият „ Западен ” ще продължи ли да е зелен?

Естествено! Искам да напомня, че в региона ни следва да осъществяваме най-мащабното залесяване в новата история на Пловдив. Става дума за плана за залесяване на естествените крайречни местообитания и местообитания на типове, предмет на запазване в предпазена зона " Река Марица " и предпазена зона " Марица Пловдив " в парк " Отдих и просвета " - запад. Целият парк е с повърхност от 655 декара, ще го осъществяваме с 4 500 000 лв.. Става дума за голяма територия сред река Марица и река Първенецка. Паркът е с следен достъп, с ограда и в него ще бъдат засадени близо 5000 шубраци и 14 000 нови дървета. Сред зеленината пловдивчани ще могат да отдъхват на 300 пейки, ще се движат по веломаршрути и еко пътеки, а за децата ще има еко учебно заведение с бунгала.

Предстои ви да реализирате и нов път, който ще свързва Прослав и „ Коматевско шосе ". Докъде стигнаха процедурите?

Имаме признат и към този момент утвърден абстрактен план, също утвърдено от ЕСУТ техническо задание. Предстои ни да го вкараме в Общинския съвет и по-късно ще възложим Подробен устройствен план и парцеларен проект за цялото трасе, което е дълго 2-километра. Очакваме да сме подготвени доникъде на лятото, по-късно ще вървим към техническия план и реализацията. Пътят ще минава през Терзиите, потегля от „ Коматевско шосе " против ул. " Остромила " и стига до ул. „ Елена ”. Двете платна ще са от по 3,50 метра, тротоарите ще са по 2,25 метра, с велоалея, LED осветяване и паркоместа. Очакваме и тук да има сензитивно застрояване, както се случи в кв. „ Остромила ”. В момента в зоната има много аграрни земи, хората им сменят статута. Според мен в тези територии има нужда от още едно трасе - път, който да дублира жп линията. Той може да тръгне от Математическата гимназия и по-точно от обръщалото на ул. „ Юндола ” и да излиза в кв. „ Прослав ”. По този метод ще имаме още една връзка към този квартал.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР