Златина и Анатоли Белидерови – млада двойка от Кърджали, решила

...
Златина и Анатоли Белидерови – млада двойка от Кърджали, решила
Коментари Харесай

В Деня на Съединението млада двойка вдигна сватба по стар български обичай

 Златина и Анатоли Белидерови – млада двойка от Кърджали, решила да с трансформира в семейство в Деня на Съединението, написа 24Родопи. По остарял български бит, облечени в носии и под магичния тон на кабагайдата.

Разказват ни за решението си да се върнат обратно към корените си точно в един подобен значим за тях миг.

" Не единствено обилните тържества и новите облекла ти вършат празника. Искахме нещо друго, не някоя натруфена, изкуствена женитба. Искахме да се върнем към корените си, за нас бе значимо да се доближим до хората от едно време “, описват младоженците. И се случва. В деня на сватбата са облечени в носии. Тя в тракийска, той в родопска.

" Моята е тракийска, тъй като ние сме тракийци, а неговата е родопска, тъй като е с родопска жила. Не ни затрудни подготовката, тъй като всеки от нас имаше по нещичко останало от своите баби и дядовци “, твърди младата младоженка. Младоженката да вземем за пример е с ризата и престилката на своята баба, сукманът пък е шит на ръка.

А в един от най-емоционалните моменти, когато под звуците на гайдата, булката бива изведена от вкъщи на родителите си, тя е покрита с огнено алено покривало, както е повелявала традицията. Неслучайно избират и Деня на Съединението.

“Видяхме, че датата 6 септември се пада в неделя. По църковно му е добре да е в неделен ден, а и носи символика - в Деня на Съединението ние се съединихме “, изрича младата булка. Разказ, за едни младежи, напомнящи за едно отминало време, за едни традиции, съхранили се през вековете, с цел да пребъдат посредством тях и днес…
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР