Злата Ризова, Даниела Ангелова и Атанаска Янкова- Ковачева, кандидати за

...
Злата Ризова, Даниела Ангелова и Атанаска Янкова- Ковачева, кандидати за
Коментари Харесай

Тази вечер: Публичен изпит на кандидатите за омбудсман на Благоевград!

Злата Ризова, Даниела Ангелова и Атанаска Янкова- Ковачева, претенденти за публичен медиатор на Благоевград, се явиха, с цел да бъдат изслушани през днешния ден пред комисияопределена от общинския съвет. Събеседването с трите кандидатки стана в зала „ 22- ри Септември “от 17 часа.

Пред комисията, ръководена от общинския консултант Василиса Павлова и членове Анна Мазурска, Георги Корчев, Милена Бунцева и доктор Калоян Калоянов, в границите на 10 минути претендетките за поста на публичен медиатор, трябваше дапредставят себе си и да показват в резюме вижданията си за работата на обмудсмана, след което комисията задаваше въпроси, свързани с работата. Първа пред комисията застана Даниела Ангелова, която сега е общински чиновник.
„ На 40 година съм, омъжена, с едно дете, момченце. Завършила съм бакалавърска степен по политология, магистър по право, сега съм последна година докторант по политология. Работила съм като адвокатски помощник, юрист, юрист, а от 3 година съм специалист „ Жилищна политика “ в община Благоевград. От предходната година съм и хонорован учител в ЮЗУ, ръководител съм на читалище „ Просвета “ в с. Слатино, където съм родена “

Трета година работя в „ Жилищна политика “ и мисля, че се оправям с най-важното, което хората търсят – схващане, и да бъдат насочени по какъв начин да действат, с цел да разрешат избран проблем “, сподели Ангеловаи добави „ Млада съм, само че се изучавам бързо. Смятам, че съм намерила мястото си да оказвам помощ на хората.

Днес нуждая се от вашия глас. Нямам хрумвания, а цел да оказвам помощ на хората “, сподели Даниела Ангелова. Ангелова добре отговори на поставените и въпроси, без да се впуска в непотребни пояснения. Факт е, че като се изключи че е най-млада, Ангелова, не е по този начин добре позната като останалите две кандидатки за поста.

След нея се показа добре познатата общественичка и дълготраен общински консултант Злата Ризова. Познавайки я от работата и като общински консултант, и пред комисията, Ризова не изневери на себе си. Представи се в резюме и отговаряше ясно и навръх заложените и въпроси. „ Юрист съм по обучение, публичен медиатор по предопределение.

Работила съм в областта на градоустройството, като правист на свободна процедура и юрист, само че това не считам, че има отношение към позицията, за която аплайвам., сподели Ризова и бе безапелационна, че пътят и като публичен медиатор ще бъде начертан от хората. " Същинският дневен ред на публичния медиатор го чертаят жителите на Благоевград, по тази причина няма по какъв начин да изисквам, че ще направя велика иновация в работата, в случай че бъда определена.

Предимството ми е, че съм била 3 поредни мандата общински консултант и считам, че функционалностите с тези на публичния медиатор в огромна степен се припокриват. За това по какъв начин съм се справила отговорът е, че и до през днешния ден получавам сигнали и жители ме търсят за помощ при разрешаване на разнообразни проблеми “, сподели тя. Комисията попита съответно дали кандидатката се е занимавала с публично значими дела, на което Ризова отговори:

Сантимент ми е първата ми идея. Да сложим три лампи пред поликлиниката, за които се преборих още в първия си мандат като консултант и те са факт, въпреки на някои това да звучи дребно, аз го смятам за моя дребна победа.

Множество са благотворителните акции, в които вземам участие, само че не си върша селфи, като групирам отпадъци в градинките. Коминът „ Рубин 08 “ е идея, за която съм получавала доста упреци, само че е реалност, че през днешния ден този комин не работи. Ако не съм спомогнала да бъде затворен, то се постарах обществото да знае какъв брой рисков замърсител е..

Една от последните акции, в които се включих, бе за набиране на подписи против концепцията на екскмета Стоянов да тегли заем за плажа и парк Бачиново и персоналната ми заслуга са над 350 подписа, което не е малко “, сподели Ризова. Вероятно терзанието си е споделило, защото Ризова има голям брой други дела, за които отговорно се е борила, само че ги спести пред комисията.

Вярно е, че Рубин беше нейна идея и в страницата си във Facebook тя водеше вербални борби по тематиката всеки ден, пращаше сигнали до институциите непрестанно и философски понасяше упреците от страна на притежателите на Рубин, не се огъна, не се отхвърли и съумя.

Злата Ризова е взела участие и в благотворителни акции, които ние от Struma. com се правили през годините. За доста от тях, като да вземем за пример, да намерим дом на една самотна жена, в основата на самодейността беше Злата Ризова. Заедно сме работили, с цел да бъдат обезпечени средства за жена неработоспособен, изпаднала в неволя. Истина е също, че Ризова постоянно държеше приносът и да остане неизвестен. И ние уважавахме това и предпочитание.

Интересен отговор даде Злата Ризова и на въпрос на В. Павлова за какво нейната презентация е най-кратка, спрямо останалите претендентки, и е написала единствено 3 листа при вероятни 5, Ризова отговори по този начин: „ Нали не би трябвало да оценявате копи-пейс качествата ми?! Благоевградчани ще дефинират посоката на работата ми с проблемите си “.

Последна думата да се показа взе Атанаска Янкова-Ковачева, която наруши регламента от 10 минути и обстойно и нашироко описа за уговорките си, образованието си, интензивностите и като и някогашен общински чиновник:

„ Родена съм в Благоевград, на 63 година, омъжена, имаме наследник, възпитаник в Пето учебно заведение. Аз също съм учила в Пето главно учебно заведение, НХГ и ЮЗУ, приключила съм право с добита юридическа дееспособност и педагогика.

Започнах работа в общинската администрация като програмен началник на общинското радио, била съм шеф „ Вероизповедания и просвета “, гл. специалист „ Култура “, работила съм като факултетен секретар в ЮЗУ, както и в ПОК „ Доверие “.

Стремяла съм се да съм виновна и с професионално отношение. Институцията публичен медиатор през последните години стана разпознаваема и търсена. Тази роля на бранител на правата на жителите ме стимулира да се кандидатирам и в случай че бъда определена, ще продължа да работя за жителите на Благоевград, спазвайки върховенството на закона.

Ще употребявам опита на предходните публични медиатори в общината, както и на националните, ще подпомагам с общинска администрация, Общински съвет и институциите.

Ще работя за деен цивилен надзор върху органите на властта, като главните функционалности на омбудсмана са отбрана на правата на хората и ходатайство.

Ще работя посредством отворена приемна и при нужда ще навестявам жителите в домове и центрове “, сподели Атанаска Янкова. Янкова отговори на заложените и въпроси и от отговорите и личеше, че усърдно се е подготвяла за чуването.
Комисията очевидно беше удовлетворена от публичното разискване и представянето на кандидатките, само че последната дума ще имат общинските съветници на сесията им в петък -29 март.
П. Колева



Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР