Зинта и Гемпа са заедно от година. Запознали се по

...
Зинта и Гемпа са заедно от година. Запознали се по
Коментари Харесай

Орангутани се влюбиха чрез видео връзка

Зинта и Гемпа са дружно от година. Запознали се по видео - и незабавно се влюбили. Нищо ново, ще кажете. Но двамата не са хора, а представители на един изчезващ тип, при който намирането на сътрудник става все по-трудно. Вижте ги:

„ Те са влюбени и обичат да са дружно. Гемпа е по-привързан. Той в действителност има потребност от Зинта. Тя е по-скоро самстоятелна, от време на време и е добре сама, само че Гемпа обачи постоянно желае да е с нея и доста, доста я харесва “, споделя Матийо Марешал от белгийския зоопарк, където те живеят.

Двата орангутана са живели в разнообразни зоологически градини, в разнообразни страни. Кадри демонстрират, ак те са се срещнали. В Щутгарт на Зинта и пускат видеото с Гемпа-мъжки орангута в млад и в полова зрялост. На Гемпа също му демонстрират видео с Зинта. Той незабавно е запленен от прелестния женски орангутан, в най-хубавата си възраст.

Дали обаче двата орангутана ще се харесат и в действителния свят?

Битката за оцеляване на орангутаните (ВИДЕО)

Уредничката на зоопарка в Щутгарт Мариане Холткьотер е провела видео запознанството.

Първата среща е от решаващо значение. И незабавно си личи, че тези две човекоподобни маймуни като че ли са родени една за друга.

„ Веднага стана ясно, че Гемпа поема самодейността, само че Зинта явно няма нищо срещу. А по-късно всичко наподобява малко необичайно. Орангутаните се прегръщат здраво и дълго стоят прегърнати. Това не е някаква мимолетна прегръдка, а по-късно стартират малко да се скубят, един другиго и да издават особени звуци. За всеки, който не е привикнал звучи напряко като експанзия. Чак да те хване боязън. Но то въобще не по този начин. И в действителност е добър знак “, споделя Мариане.

Идеята за този необикновен способ принадлежи на Уили Смитс, който се грижи да орангутани на остров Борнео. По скайп той изяснява по какъв начин се схваща, когато орангутаните се влюбват.

„ Долната челюст увисва и те стартират да издишват по един необикновен метод. Първо се отдръпват леко настарна, след това поглеждат още веднъж видеото. По тези реакции ние можем доста тъкмо да установим влюбването “, споделя той.

Звучи просто. Но може ли видео запознанството да усъвършенства и потомството в зоологическите градини? Досега чифтосването се прави по избрани индикатори. Най-важни са генетичните аспекти. Мариане Холткьотер е член на комисията на европейската стратегия за застрашените типове. Тя счита, че сегашната система не функционери оптимално.

„ Всички знаем, че са извънредно чувствителни. Реагират доста прочувствено на измененията на околната среда, на надзирателите и на новите си сътрудници. Знаем също, че от време на време ги обзема мощна горест. Това ни кара да мислим, че те по някакъв собствен личен метод избират сътрудниците, с които се чифтосват. Начин, който ние към момента не разбираме изцяло “ споделя зоологът.

Ясно е обаче, че орангутаните търсят сътрудник, който да харесат. Когато живеят на независимост, изборът е право на женските. Има два типа мъжки орангутани-едните имат дебели бузи и изпъкнали челюсти и реват толкоз мощно,че се чува на километри в джунглата. Но съгласно Мариане тези мъжкари са доста груби с женските. Но женският има избор, тъй като в близост се подвизават и мъжкари с не толкоз издути бузи, които обаче също са полово узрели. Те се държат по различен метод, по тихи са и се отнасят другарски с женските.

В зоологическите градини обаче няма сходен избор. И видео запознанството е добра опция авансово да се откри дали въобще поражда благосклонност сред орангутаните.

Уили Смитс счита, че това е единствено първата крачка.
Според него би трябвало да се търси оптималната композиция сред хуманното отношение към животните и положителната генетична вероятност.

За да се откри такава оптимална композиция, би трябвало по-сериозен проучвателен план,

Зинта и Гемпа демонстрираха интерес един към различен, въпреки че още преди този момент, по документи, бяха предопределени един за различен. Запознанството им посредством видео беше единствено тест, който даде доста позитивен резултат. Един опит, който би могъл да усъвършенства сложното размножаване на човекоподобните маймуни.

Още за орангутаните:

Орангутаните в Мелбърн се забавляват с видео игри (СНИМКИ)

Женски орангутан от зоопарка в Пърт е разгласен за най-стария в света (ВИДЕО)

Орангутани играят на компютър

Заточват орангутан пушач на необитаем остров да отхвърля цигарите По тематиката Кои маймуни имат умения, сходни с тези на дребните деца
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР