Зимно или лятно часово време? Европейската комисия иска да сложи

...
Зимно или лятно часово време? Европейската комисия иска да сложи
Коментари Харесай

Зимно или лятно часово време - кое, как и на какво влияе?

Зимно или лятно часово време? Европейската комисия желае да постави завършек на промените на часовото време, оставяйки на всяка страна сама да вземе решение. Избор, който би могъл да има последствия в толкоз разнообразни области, като се стартира от здравето и се стигне до превоза.

Франсоа дьо Рюжи е за отвод от промяната на времето и за " понижаване " на отклонението от естественото време на слънцето. Само че " би трябвало да се разиска, с цел да се види какви биха могли да бъдат съответните резултати върху всекидневието и разхода за сила ", сподели министърът за екологичния преход в ефира на Франс 2, показва Българска телеграфна агенция.

Здраве

Като цяло " промяната на времето нарушава вътрешния часовник, който управлява другите ни биологични ритми ", акцентира Вероник Фабр, която е специалист в Националния институт по опазване на здравето и медицински проучвания (Inserm).

При прекосяването към лятното време " недоспиването може да провокира внезапно намаляване на вниманието, унесеност, раздразнителност или неприятно въодушевление ", показва Фабр. Тази загуба на един час сън се вписва в границите на по-общо недоспиване, което безпокои лекарите.

Различни проучвания сочат нарастване на инфарктите на миокардата или на сърдечните рецесии след прекосяването към лятното време.

" Априори ние въпреки всичко сме основани, с цел да живее като спим ", напомня Жоел Адриен, експерт по съня в парижката болница " Отел-Дийо ". Във Франция лятното време дава отговор на два часа преди астрономическото време, а това " не е добра концепция ". Специалисти по биологичните ритми предлагат да се резервира зимното време.

Енергия

Смяната на време е била въведена във Франция през 1976 година след петролния потрес за да се ограничи потреблението на изкуствено осветяване. Според Агенцията за околната среда и контрола на силата (Ademe), която през 2006 година стартира проучване за оценка на енергийните последствия от режима на лятното време, обновено през 2009-а, " промяната тутакси разрешава да се създадат действителни икономии на сила и на въглероден диоксид, само че те са скромни и съвсем нямат финансово изражение ".

През 2010 година организацията е пресметнала, че от осветяване са били извоювани 440 гигаватчаса, което се равнява на потреблението на електричество за осветяване на 800 000 семейства, с помощта на прекосяването към лятното часово време.

Земеделие

Земеделският свят е по-склонен да избра зимното време. " По време на жътвата в разгара на лятото има два часа разлика с астрономическо време. Поради това излизаме на полето по-късно и сме принудени от време на време да приключим през нощта ", изяснява Люк Смесаерт, член на комисията по климатичните промени в Националната федерация на земеделските синдикати във Франция (FNSEA).

Земеделците, които доста добре познават слънцето, " биха имали интерес от едно и също време цялата година ", акцентира той.

Между другото промяната на часовото време " постоянно е стресов миг за животните ". За млекопроизводителите е значимо доенето да се прави постоянно, тъй като то е обвързвано с физиологично събитие ".

" Смяната на часовото време е направено по-скоро за един градски свят, в сравнение с за селски, който се преценява с естествения цикъл ", добавя Смесаерт.

Сигурността по пътищата

По-продължителните интервали на здрач поради прекосяването към зимното време са повишен риск за велосипедистите, пешеходците и придвижващите се с тротинетки. Изобщо неосветени или зле осветени, те стават по-слабо забележими най-много през часовете, когато хората пътуват от вкъщи си до работата заран и вечер, когато се прибират.

През интервала 2008-2017-а 43% на 100 от починалите по пътищата пешеходци са изгубили живота си сред октомври и януари. Увеличава се и броят на случаите с велосипедисти.

" Не е доста елементарно да се види какъв резултат би имало това " (отмяната на другите часови времена), добавя Еманюел Барб, който се занимава с въпросите на сигурността по пътищата. " Това обаче би могло да избегне резултата на напрежението, тъй като едно нещо е несъмнено и това е, че през днешния ден има резултат (върху смъртността) поради внезапната смяна на осветеността от през днешния ден за на следващия ден.

Въздушен превоз

Авиокомпанията се притесняват най-много от организационния проблем, защото разписанията на полетите по предписание се вършат 12 до 18 месеца авансово. Друг проблем за тях е адаптирането с другите часови пояси. " От значение е да подсигуряваме едно разписание на европейско ниво като " приемем обща позиция по този въпрос ", акцентира представител на френския транспортьор Air France.

Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР