Зимният туристически сезон ще бъде също толкова успешен колкото летния,

...
Зимният туристически сезон ще бъде също толкова успешен колкото летния,
Коментари Харесай

Туризмът догонва резултатите преди пандемията

Зимният туристически сезон ще бъде също толкоз сполучлив колкото летния, чакаме да се върнат британските туристи, както и доста други, които ги нямаше по време на пандемията. Това предвижда Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма пред Bloomberg TV Bulgaria. Според него ски курортите, балнео и спа хотелите, градовете и историческите забележителности в страната ни тази зима ще бъдат посетени от към 1,2 млн. задгранични туристи. 

След сполучливия летен сезон туристическият отрасъл регистрира, че се приближава от ден на ден до резултатите преди пандемията. За интервала юни-август 2,2 милиона непознати туристи са посетили страната ни, което е с 50% повече от същия интервал през 2021 година и с пет пъти повече от 2020 година Като цяло броят на туристите у нас остава с към 15% под равнището на рекордната 2019 година, макар че някои хотелиери и туроператори регистрират по-добри резултати и от 2019 година Сред тях са и множеството дребни фамилни хотели и къщи за посетители, които и в най-затегнатите ограничаващи ковид-мерки са били цялостни.

Според Румен Драганов по-малкият брой туристи не е безусловно неприятно, тъй като " когато има повече туристи, тогава обслужването прегрява " и качеството пада. " Сега има повече удовлетворени туристи, повече чадъри на плажа, повече места за паркиране, за хранене и забавление ", показва той.

Морските курорти са преглътнали към този момент неналичието на съветски туристи, само че са недоволни от големия спад на летовници от Германия тази година. Германците са предпочели други, по-евтини и в доста връзки с по-качествен артикул дестинации, като Турция. Също по този начин те са подплашени и от близостта на България до войната в Украйна. Ефектът е троен спад на туристите от немския пазар - от 750 хиляди на 250 хиляди.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР