Зимният трансферен прозорец в Европа официално затвори, но в последните

...
Зимният трансферен прозорец в Европа официално затвори, но в последните
Коментари Харесай

Люис Хамилтън във Ферари - защо се случи и какво предстои?

Зимният трансферен прозорец в Европа публично затвори, само че в последните часове от него станахме очевидци на еднa шокираща договорка, а най-любопитното е, че тя не се реализира на футболния терен, а на пистата. Да, седемкратният международен първенец във Формула 1 Люис Хамилтън сензационно разгласи, че е от 2025-а година ще кара за екипа на Ферари, поставяйки завършек на дългогодишното си сполучливо партньорство с отбора на Мерцедес, с който британецът завоюва 6 трофеи и общо 82 победи (разбира се, тази статистика може да се промени до края на 2024-а) за 11 години в тима.

За прекосяване на Люис във Ферари е имало клюки и в предишното, като преди няколко месеца даже се появиха информации, че той е вечерял с президента на италианския авто производител – Джон Елкан. Още по-назад във времето пък самият водач призна, че „ за всеки е фантазия “ да кара прословутия червен болид. Едва ли обаче и най-запалените последователи на Формула 1 в миналото са си представяли, че ще видят Хамилтън да се състезава за Скудерията - още повече, че предишния август той подписа нов контракт с Мерцедес, който трябваше да го задържи при „ сребърните стрели “ до края на сезон 2025.



Едно обаче към този момент е несъмнено – този договор няма да бъде изпълнен до края и още от идната година роденият в Стивънидж водач ще се причисли към Ферари. Този трансфер ще означи един любопитен миг във към този момент богатата кариера на Люис в спорта, а точно събирането му с Фредерик Васьор. 55-годишният французин „ пое юздите “ в Маранело при започване на 2023-а след края на престоя на Матиа Биното, като в предишното Васьор е бил началник още на тимовете на Рено и Заубер. Ако се върнем 20 години обратно във времето, ще открием, че роденият в покрайнините на Париж началник към този момент е работил и с Хамилтън - това се случва в дните на британеца преди Формула 1, когато той към момента кара във Формула 3 и GP2 (б.р. през днешния ден Формула 2). През 2005-а и 2006-а бъдещата звезда победи с купите и в двата шампионата, състезавайки се за отбора на АРТ Гран при, а шеф там по това време е… Фредерик Васьор. За положителните връзки посред им след всички тези години се заприказва още веднъж в хода на предходната година, когато французинът призна, че двамата постоянно беседват преди стартовете.

Lewis Hamilton and Frederic Vasseur, ART Grand Prix, 2006. Via GP2 Series.
— Demetriou Neto (@NetoDemetriou)

Освен наличието на Васьор, медиите на Запад смятат още, че значима роля за прекосяването на Люис във Ферари е изиграло и привличането на Люик Сера в Скудерията. Французинът беше началник на отдела за създаване на шаситата в Мерцедес, само че стана ясно, че от 2025-а година ще работи за италианския екип, което значи, че още веднъж ще се събере с Хамилтън. Според разнообразни източници Сера и английският водач са били двамата съществени съперници на концепцията на „ сребърните стрели “ за техния болид през последните два сезона, в които тимът от Бракли завоюва единствено една победа дело на Джордж Ръсел в Бразилия през 2022-а.

За мнозина фигурите на Фредерик Васьор и Люик Сера са точно тези, на които се дължи решението на Люис Хамилтън да поеме към Ферари, където от идната година той ще бъде съотборник с Шарл Льоклер, който пък неотдавна удължи контракта си с „ черните кончета “ най-малко до края на 2026-а. Безспорно връзките сред двамата са това, което ще провокира интерес измежду почитателите – още повече в случай че от следващата година Скудерията разполага с автомобил, който може да се бори за международната купа.

Did these two know something we didnt?
— Formula 1 (@F1)

Друга забавна детайлност към договорката сред Ферари и Люис е, че той ще стане общо 15-ят британец в историята, който ще кара за екипа от Маранело, считано от 1950-а година, когато се организира първият шампионат във Формула 1. В предишното комбинацията сред водач от Англия и италианския отбор е имала своите триумфи, като през 1958-а Майк Хоуторн става международен първенец със Скудерията, а шест сезона по-късно това прави и Джон Съртис. В околните 30-40 години пък по-полярните британци, карали за „ черните кончета “, са Найджъл Менсъл (1989-1990) (б.р международен първенец с Уилямс за сезон 1992) и Еди Ървайн. Именно Ървайн пък остава към този момент последният играч, роден в рамките на Острова, който е бил част от Ферари. Роденият в Северна Ирландия Еди е част от тима в интервала 1995-1999, като най-успешната му камания е последната, в която той губи международната купа в последния кръг за сметка на Мика Хакинен. Еди Ървайн е и британецът, взел участие в най-вече съревнования за Скудерията – 65, а дали Люис Хамилтън ще усъвършенства това достижение, следва да разберем.

Връщайки се към седемкратния международен първенец, коства си да отбележим още, че 2025-а година ще означи първия случай в кариерата му във Формула 1, в който той няма да кара болид, задвижван от мотор на Мерцедес. Припомняме ви, че сега Люис кара за едноименния немски отбор, до момента в който в предишното бе част от Макларън в интервала 2007-2012, когато екипът от Уокинг още веднъж използваше задвижващи системи на основаната в Щутгарт компания.



Несъмнено идното съдействие сред Хамилтън и Ферари ще бъде измежду най-обсъжданите тематики в падока на Формула 1 в хода на идния сезон 2024, само че тя отваря място и за полемики по отношение на това кой ще размени Люис в Мерцедес от следващата година. В пространството незабавно се появиха клюки, че Тото Волф и неговите доближени са набелязали двукратния международен първенец Фернандо Алонсо, който сега кара за Астън Мартин. На доктрина Карлос Сайнц, в чийто болид ще седне Хамилтън през 2025-а, също наподобява като вид за „ сребърните стрели “, въпреки че испанецът е към този момент по-скоро свързван с плана на Ауди, които ще се появят във Формула 1 през 2026-а година. Сред останалите спрягани имена за предстоящ съотборник на Джордж Ръсел в Мерцедес са Алекс Албън, Естебан Окон, Пиер Гасли, че и даже Валтери Ботас, който към този момент се състезава за екипа сред 2017-а и 2021-а, а след новината за прекосяването на Люис при " черните кончета " финландецът разгласява любопитна фотография, на която театралничи с телефон, очаквайки може би позвъняване.

Вижте тази обява в Instagram.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР