Зимата все още не е дошла, но Европа вече е

...
Зимата все още не е дошла, но Европа вече е
Коментари Харесай

Pycия пpeдлoжи пoвeчe гaз нa Eвpoпa. Aнaлизaтopи cмятaт, чe тoвa няма да се cлyчи

Зимата към момента не е пристигнала, само че Европа към този момент е изправена пред газова рецесия поради голямото търсене и лимитираното предложение, довели до рекорден растеж на цените в района, написа Си Ен Би Си.

Когато в сряда съветският президент Владимир Путин предложи да усили доставките на газ в Европа, районните цени (които са нарастнали с над 500% от началото на годината) паднаха и пазарите си поеха глътка въздух.

Пазарните анализатори обаче заподозряха, че предлагането за увеличение на доставките евентуално има за цел да усили натиска върху Германия за по-бързо узаконяване на гaзoпpoвoдa „ Ceвepeн пoтoĸ 2 “. Москва чака утвърждение от немският енергиен регулатор Bundesnetzagentur за стартиране на газопровода за 11 милиарда $ в употреба, като упованията са, че процесът може да отнеме месеци.

Според специалисти предлагането на Русия демонстрира образно какъв брой уязвима е Европа от способността на Москва да усилва или понижава доставките на газ.

Въпреки че офертата на Русия краткотрайно успокои пазарите, анализаторите означават, че Москва може да не е способна да съблюдава обещанието си за нарастване на доставките.

„ Коментарите от Путин наподобява успокоиха пазарите, само че огромният въпрос е дали тези спомагателни доставки ще зависят от утвърждението на „ Северен поток 2 “, разяснява Aдeлин вaн Хаут, анализатор в Есоnоmіѕt Іntеllіgеnсе Unіt

„ В момента вътрешният газов пазар в Русия остава стегнат с ниски ресурси, до момента в който производството е покрай своя пик. Зимата надвиснала и над Русия, което лимитира потенциала на страната за експорт “, добави тя.

„ Няма доста признаци, че „ Газпром “, чиито доставки задоволяват 35% от европейските газови потребности, прави опити за повишение на доставките за Европа. Малко евентуално е компанията да може да достави повече от 190 милиарда ĸyбичecĸи мeтpa нa Eвpoпa тaзи гoдинa “, споделя още Ван Хаут, предупреждавайки, че цените на газа на континента евентуално няма да се намалят доста през 2021 година

Maйĸ Фyлyд, който е cтapши изcлeдoвaтeл в Охfоrd Іnѕtіtutе fоr Еnеrgу Ѕtudіеѕ, изрази подозрения, че Русия може да достави повече газ за Европа, като уточни, че производството в страната към този момент е покрай рекордни равнища и че тя също е изправена пред високо търсене.

„ Миналата зима в Русия беше доста студена и съветското произвеждане е на рекордно ниво. Търсенето в страната е по-високо както от предходната година, по този начин и от 2019 година Те също по този начин би трябвало да запълнят запасите си, които бяха значително изчерпани поради студеното време. По тази причина е малко евентуално те да доставят повече газ “, добави той.

Изпълнителният шеф на Международната енергийна организация (МАЕ) Фатих Бирол обаче счита, че Русия може да усили с 15% доставките на газ за Европа.

„ Ако Русия направи това, на което посочва, че е способна, и усили доставките за Европа, това ще има утешителен резултат за пазара. Не споделям, че те ще го създадат, само че в случай че желаят, имат потенциала за това “, разяснява той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР