Зимата се завърна с пълна сила през април, особено в

...
Зимата се завърна с пълна сила през април, особено в
Коментари Харесай

Българската лавинна асоциация: Има опасност от лавини в планините

Зимата се завърна с цялостна мощ през април, изключително в планинските елементи. Около 30 сантиметра е снежната завивка тук-там в Пирин. Преходният сезон обаче крие рискове и може да бъде доста подъл, в случай че не сме осведомени с това какво ни чака в планината.

Според Анди Балевски от Българската лавинна асоциация е имало много мощно снеготопене в последния месец. " Това не е особено за тази част от годината. Въпреки това много сняг е останал във високата част на планината - към 80 см на 2200 метра. Това прави терена в алпийския пояс доста сложен. Когато хората възнамеряват да планинарстват, да гледат ден за ден прогнозата, тъй като параметрите са променливи ", изясни той.

По думите му е целесъобразно да се вършат преходи в по-ниската част на планините, в гористия пояс. " Тези, които възнамеряват да се качат по-високо, би трябвало да знаят, че помощта е на 2 часа разстояние. Съществува риск от лавини, само че снежните условия не са подобаващи за излизане във високата планина. В ниската част сняг няма от най-малко месец, само че пътеките са мокри. Ще има още снеготопене ", уточни Балевски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР