Зимата е сурова не само за уличните животни. Домашните любимци

...
Зимата е сурова не само за уличните животни. Домашните любимци
Коментари Харесай

Как да помогнем на измръзнало куче

Зимата е сурова освен за уличните животни. Домашните любимци също могат да пострадат от зимните студове. Живеейки в уютните жилища или къщи, кучетата се намират под опеката и грижите на техните стопани, само че това въпреки това, ги прави по чувствителни към студа и по-предразположени към хипотермията.

Опасността от замърсяването е друга за другите породи кучета, защото тяхната резистентност към студа се разграничава. Например хъски при температура -5 градуса изобщо не замръзва, до момента в който чихуахуа доста бързо ще замръзне и ще настине даже при по-висока температура и ще получи съществени затруднения доста бързо. Във всеки един случай студа е доста рисков за домашните кучета и всеки собственик е значимо да знае, по какъв метод да работи, в случай че това се случи и с неговия любим.

Как да помогнем на измръзнало куче?

Не би трябвало да се пробвате да затоплите бързо замръзналото животно, карайки го да се движи интензивно. Вместо това е по-добре бързо да се върнете в дома ви в затоплено помещение. Ако кучето е малко, тогава го вземете на ръце, до момента в който се връщате в дома ви. След като се приберете, го загънете с топло одеяло или го стоплете с грейка, само че тя не трябва непосредствено да се допира до кожата на животното, тъй като може да се получи изгаряне. Вместо това я увийте с нещо и едвам по-късно я сложете до кучето ви. Температурата не би трябвало да е по-висока от 40 °С. Дайте на питомеца ви и да изпие нещо топло, с цел да го затоплите от вътрешната страна. За да определите степента на измръзване, би трябвало да следите температурата на кучето.

 Стоплете измръзналото куче Снимка: pixabay.com

Ако любимецът ви е паднал в студена вода, то връщайки се в дома, е значимо да го стоплите в топла вана да вземем за пример, а по-късно да действате както при нормално измръзване, както написахме. В случай че приказваме за доста тежка хипотермия, тогава положението на кучето може да е сериозно. В този случай би трябвало да действате екстремално и незабавно да го покажете на ветеринар, с цел да се създадат интензивни реанимационни действия. По пътя можете да загънете кучето с топло одеяло, като е желателно да употребявате и няколко топли грейки.

За страдание обаче, в случай че приказваме за доста тежко положение на измръзване при кучето, тогава даже и навременните реанимационни действия няма да са напълно сполучливи. В този случай ще настъпят необратими промени на вътрешните органи, които са свързани с измръзването на кучето. В резултат на това е допустимо животното да има разнообразни проблеми със здравето в бъдеще или това да докара до съдбовен край.

Признаци на измръзнало куче

- Кучето мощно трепери, което е обвързвано със съкращаването на мускулите и обезщетителния механизъм на организма, с цел да може по този начин да се стопли;

- Температурата на тялото ще спадне под 37, 5 °С;

- Бледи лигавици в устната кухина;

- Животното ще се свие на топка, с цел да се опита да се стопли.

 Измръзналото куче има потребност от ветеринарна помош

При надълбоко измръзване на кучето признаците са следните:

- Понижение на телесната температура под 36 ° C;

- Летаргия или даже загуба на съзнанието;

- Слаб пулс;

- Забавяне на сърдечната честота;

- Рядко и незадълбочено дишане.

Измръзването на кучето е доста рисково положение и е значимо в този случай да действате бързо, както и да заведете любимеца ви на ветеринар. Само по този начин ще можете да минимизирате вероятните нежелани последици за здравето на кучето ви и да му помогнете, в случай че е измръзнало.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР