Зимата е по-голяма вероятността човек да хване въшки – много

...
Зимата е по-голяма вероятността човек да хване въшки – много
Коментари Харесай

Внимание, родители! Въшките атакуват през зимата

Зимата е по-голяма вероятността човек да хване въшки – доста по-чест е контактът сред децата, носят се шапки, шалчета. Със сигурност зимните месеци са по-критични, рискът е по-голям. Това съобщи Надя Миткова, която е биолог в лаборатория „ Дезинсекция ” към Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).
 Надя Миткова БГНЕС
От години се следи цикличност в случаите на опаразитяване. „ Наблюдаваме нещо като взрив нормално в по-студените месеци – есента и зимата. Тогава, когато се носят повече шапки, шалове, на едно място се струпва доста народ, най-вече деца. Тогава са повече недоволствата от главови въшки, най-вече от родителите “, уточни експертът. Децата в детски градини, предучилищна възраст, начални класове и тези сред 11 и 13-годишна възраст са най-податливи да заловен въшки.

Проблемът сега не е в успеваемост на препарати – множеството от тях са клинично тествани и работят добре, унищожават сигурно лазещите въшки, при наново отнасяне и гнидите. Проблем е по-скоро това, че липсва ненапълно здравна култура и изясненост по какъв начин да се предпазим от нови и нови опаразитявания от въшки “, съобщи Миткова. Това значи, че когато се разбере, че в детски колектив има един или два случая на деца с въшки, те би трябвало по едно и също време да се освободят от образователни занятия и да бъдат третирани със съответните препарати.
 БГНЕС-->
Обяснението за какво девойките по-често хващат въшки спрямо момчетата за биолога е просто – по-дългите коси, разнообразни декорации по косата – шноли, диадеми, фиби.

„ Момичетата постоянно сменят тези такъми, дават си ги едно на друго, а е доста значимо човек да употребява единствено свои такъми, свои кърпи, шапки, шалове – такива неща не би трябвало да се разменят сред децата. Въпреки това значително е неизбежно по време на игра, в случай че едно дете е с въшки да не болести и другите, по тази причина е значимо всеки ден, прибирайки се от учебно заведение родителят да прегледа детето, с цел да се открие казусът в точния момент ”, поучава Миткова.

Тя изясни, че нормално се предават единични бройки въшки – една-две, не внезапно доста, само че до седмица могат да станат и доста, могат, да станат и 20.

Специалистът акцентира, че няма надеждна предварителна защита . „ Никакви етерични масла, в това число и капки чаено масло не могат да се употребяват като метод въшката да не полазва към косата ”, безапелационен е биологът.

Ако видите бяло по косата на детето и се чудите дали е гнида или пърхот, най-лесното е да я размърдате. Пърхотът ще падне, само че гнидата ще остане крепко закрепена. „ Женската въшка крепко, сходно на лепило, прикрепва яйцето към косъма “, изясни биологът.

Тя сподели, че според от това на какво разстояние по дължината на косъма е паразитът, може да се познае от по кое време детето се е заразило. „ Ако приемем, че косъмът пораства с към 1 см месечно и гнидата я намерим почти на разстояние 1 см от скалпа, това значи, че преди към месец детето е почнало да има въшки, защото тъкмо когато снася женска яйцата те са покрай скалпа “, уточни биологът.
 Надя Миткова БГНЕС
Колкото до това какви са признаците за въшки, с изключение на сърбежа, Надя Миткова бърза да уточни, че може до една седмица след както детето е хванало въшки то да не е усетило захапване, т.е. да не го сърби. Но има и различен знак, който може да ни помогне да установим това. „ Обикновено женската, когато снася яйца, тя ги закрепва с нещо като желатинообразен секрет, сходно на лепило към косъма, като мине известно време, дни, на избрани места косата стартира да е като на снопчета, космите са залепени един за различен. Това прави усещане, когато става на снопчета “, изясни тя.

Биологът уточни, че сред 1994 година и 2009 година у нас е имало разпоредба за ограничение на въшливостта. По силата ѝ, когато съществуваше, всеки ден в детските градини се правеше инспекция, в учебните заведения – веднъж седмично. „ Макар и без тази разпоредба инспекцията от медицинските лица – сестри или различен личен състав, се прави “, сподели тя. Според нея инспекцията би трябвало да се прави всяка седмица.

Миткова акцентира, че няма система, която да събира данните за опаразитяването с въшки и да ги подава към Центъра за заразни и паразитни заболявания. „ Но така или другояче тук преди време са се тествали до каква степен са ефикасни препратите против въшки. Народът, най-малко софиянци, ни знаят като място, където могат да дойдат и да установим, в случай че се съмняват въшка ли е или различен паразит ”, уточни експертът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР