Зима, нови щамове на COVID-19, грип - по това време

...
Зима, нови щамове на COVID-19, грип - по това време
Коментари Харесай

Реалните мерки, които подсилват имунитета

Зима, нови варианти на COVID-19, грип - по това време несъмнено имаме потребност от мощна имунна система. Чували сме за какви ли не способи, с цел да си я осигурим, само че сигурно е мъчно да изпълняваме всички рекомендации.

Имунитетът е обвързван освен с един орган, само че с цялостното действие на организма. Той е комплицирана система, състояща се от бели кръвни кафези, антитела, далак, костен мозък и тимус. От значително значение са и протеините, които ускоряват атакуващото деяние на антителата, както и лимфната система, която улавя микроби, реагира на бактерии и се оправя с клетките, които другояче биха довели до заболяване.

Белите дробове, храносмилателният тракт и кожата също вземат участие във действието на имунната система по друг метод. А ето кои са главните правила, които всеки по собствен метод ни подсигуряват, че ще бъдем по-добре предпазени от заболяванията, които ни дебнат отвред.

Сън

Качественият сън ни е значим и като сме заболели, и като сме здрави, защото може да усили броя на Т-клетките в тялото, които се борят с инфекциите. Освен това мозъкът се прочиства по време на REM етапа на съня.

Глимфатичната система освен се оправя дейно с насъбраните денем отрови, само че и транспортира антигени и други типове имунни кафези в региона на мозъка, с което подтиква когнитивната функционалност.

Подобно на това по какъв начин имунизацията и преболедуването основават памет в тялото за битка с инфекциите, сънят укрепва тази памет, както и способността да разпознава непознати нашественици и патогени.

Суперхрани

Често посягаме точно към тях, когато желаеме да подсилим имунитета си по натурален метод. В тази категория попадат разнообразни храни, които имат огромни дози от разнообразни субстанции, известни със своите подсилващи организма свойства. Точна научна формулировка обаче липсва. 

Важно е също по този начин уточнението, че не бива да прекаляваме с никоя храна, както и да разчитаме само на нея, с цел да бъдем здрави. Защото в случай че кардинално се храним нездравословно, шепа боровинки за закуска няма да имат търсения резултат, както при постоянно съблюдаване на режим, в който участват не само суперхрани, само че и други, богати на значими микро- и макронутриенти.

Суплементи

Безспорно приемът на хранителни добавки ни наподобява като най-бързият и елементарен метод да подсилим защитните сили на организма. Но до каква степен е ефикасен? 

Идеята, че витамин С покачва имунната функционалност, стана известна преди десетилетия, когато беше намерено, че интерферонът, механизмът за блокиране на вируси, употребен от тялото, се нуждае от витамин С за произвеждане.

Но няма безапелационни научни доказателства, че ежедневният му спомагателен банкет ни дава по-висока отбрана от вируси и бактерии. А най-оптималният вариант е да си го набираме посредством плодове и зеленчуци, а не на таблетки.

Освен това, когато приказваме за хранителни добавки с витамини и минерали, повече не всеки път е по-добре. Предозирането не е изключено, а от това страда най-много черният ни дроб и бъбреците. Възможни са и разнообразни странични резултати като стомашни неразположения. Дългият банкет на цинк и витамин В6 пък може да докара до недостиг на мед или увреждания на нервната система.

Пиене на вода

Да, без нея просто няма по какъв начин да минем, макар че е много евентуално достигането за нужното на ден количество да ни е досадно занятие. Още една причина да не се отхвърляме от него е, че имунната ни система е силно подвластна от питателните субстанции в кръвния ни поток. А той се състои в огромна степен от вода. И в случай че не пием задоволително, до органите и системите не доближава нужното количество субстанции.

Правилната хидратация също по този начин отстранява насъбраните отрови и усилва лимфния дренаж, който същи почиства тялото ни от нездравословни субстанции. Увеличава се и производството на слуз и слюнка, които също са защитни механизми. А в случай че сме заболели, възстановяването на електролитния баланс е от значително значение за по-бързото излекуване.

Тренировки

Те освен ни карат да се усещаме и да изглеждаме по-добре, само че и подобряват кръвния поток, което разрешава на имунните кафези да работят по-ефективно. Намаляват и равнищата на хормоните на напрежението, които подтискат защитните сили на организма. Упражненията с умерена активност се свързват с по-ниски равнища на инфекции на горните дихателни пътища като простуда и грип.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР