Земята има вториТроянски астероид, движещ се по същата орбита като

...
Земята има вториТроянски астероид, движещ се по същата орбита като
Коментари Харесай

Земята има втори Троянски астероид

Земята има втори Троянски метеорит , движещ се по същата орбита като планетата ни, заяви Ройтерс.

Астероидът 2020 XL5 е с диаметър 1,2 км. Той ще остане на същата орбита като Земята 4000 години. Астрономите го разказват след наблюдения с телескопи в Чили, Аризона и Канарските острови, откакто е открит през декември 2020 година Той може да е бил уловен от Земята преди 500 до 1000 години.

Троянски са метеоритите, които се движат към Слънцето на същата орбита като планета. Те не се сблъскват с нея, тъй като са в мъртва зона, в която гравитационните сили ги държат да обикалят със същата скорост като планетата. Преди да бъде открит подобен към Земята през 2010 година, бяха известни единствено към Юпитер, Нептун и Марс. Около Юпитер те са 10 000, край Нептун - 28, край Марс - 4, край Уран -2. Край Венера също е прочут един.

Местоположението на метеорита варира сред към 90 милиона и 270 милиона километра от Земят а. Той е в една от петте точки на Лагранж - L-4, което изяснява стабилната му орбита. Точките L-4 и L-5 обаче са доста сложни за наблюдаване от Земята.

Image: NASA
— Xavi Bros (@Xavi_Bros)

Според създателите на проучването, ръководени от експерти от университета на Барселона, 2020 XL5 е построен от въглерод и може да е изхвърлен от астероидния пояс от Юпитер. Въпреки че е открит преди година, чак в този момент те са съумели да потвърдят, че е троянски.
Астероидът наподобява от вида С, изяснява ръководителят на проучването, планетологът Тони Сантана-Рос от университета на Барселона. Те са тъмни на цвят поради многото въглерод, само че с изключение на него са построени от скали и минерали.

Първият прочут земен Троянски метеорит е 2010 TK7 и също е в четвъртата точка на Лагранж. Той е по-малък - с диаметър 400 км.

Изследването е оповестено в сп. " Нейчър къмюникейшънс ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР