Земята е третата планета в Слънчевата система. Тя е единствената,

...
Земята е третата планета в Слънчевата система. Тя е единствената,
Коментари Харесай

10 любопитни факта за планетата Земя

Земята е третата планета в Слънчевата система. Тя е единствената, на която съгласно актуалните научни схващания, има живот. Земята е образувана преди към 4,5 милиарда години и скоро по-късно придобива единствения си натурален сателит – Луната.

Нашата планета е единствената в Слънчевата система, на която водата се намира и в трите агрегатни положения – твърдо, под формата на лед, газообразно – облаци и течно – дъждове, океани, езера, морета и т.н.

Вътрешността на Земята е дейна, с тъничък пласт земна тога, течно външно ядро, генериращо магнитно поле и твърдо вътрешно ядро. Знаете ли, че слънчевите лъчи доближават до Земята за 8 минути и 3 секунди? Водопадът Анхел във Венецуела е най-високият водопад на Земята със своите 979 метра, а най-ниската точка на Земята е Мъртво Море в Средния Изток с 400 метра под морското ниво.

Всъщност има доста неща за нашата планета, които не знаем и биха ни учудили. Ето още 10 любопитни обстоятелството за планетата, която обитаваме.

10. Антарктида е най-сухият, най-високият и най-студен континент на Земята. Средната годишна температура там е е -57°C . Най-много е паднал термометърът на 31 юли 1983 година в съветската антарктическа база Восток. Тогава са регистрирани -89.2 градуса. Бррррррррр… студеничко, нали?

9. Докато на Антарктида регистрират рекордно ниски температури, в пустинята Сахара мерят най-високите на Земята. Абсолютният връх е 58 градуса на сянка, измерени на 13-ти септември 1922 година в Либия. Освен най-горещата точка на земята, Сахара е и най-голямата пустиня на нашата планета. С площта си от 9 000 000 км² тя съвсем доближава размерите на Съединени американски щати. Единствената река, която пресича Сахара е Нил.

8. Земята е единствената планета в Слънчевата система , която не е кръстена на римско или гръцко провидение.

7. Вярвате или не, денят на нашата планета в действителност не е 24 часа. Той е 23 часа, 56 минути и 4 секунди, което е времето, належащо на Земята да направи едно цялостно завъртане към оста си. Денят на Земята се усилва с 2 милисекунди на век. След 200 млн. години едно денонощие ще трае 25 часа, а годината ще има 355 дни.

6. В Непал живее единствената жива богиня в света , наречена Кумари. Кумари безусловно значи девствена на непалски. Смята се, че девойките определени за Кумари са въплащения на индуистката богиня на силата – Кали.

5. Знаете ли, че свиненосият прилеп на Кити е най-малкият бозайник в света . Животинчето тежи едвам 2 грама! Прилепът е открит през 1974 година от тайландския зоолог Кити Тхонглонгя, който му дал това име поради дребния розов хобот, който фактически прилича свинска муцуна.

4. Масата на Земята в тонове се равнява на цифрата 6, следвано от 21 нули. В орбита към Слънцето Земята се движи със скорост от 107 200 километра в час.

3. Вода покрива 70,8 % от земната повърхнина, оставяйки 29,2 % на сушата. Ако земната суша бъде разпределена поравно сред всички поданици на планетата , всеки от тях ще получи „ парче “ с приблизителните размери на 3 футболни стадиони.

2. Формата на Земята не е идеална сфера – диаметърът ѝ на полюсите е с близо 43 километра по-малък от този на екватора. Затова и гравитацията на Земята не е разпределена отмерено. Това значи, че в случай че на екватора човек тежи 68.1 кг, то на Северния полюс тежестта му ще бъде 68.5 кг.

1. Земята е единствената планета във Вселената , за която знаем, че има живот – надяваме се това да се промени напълно скоро.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР