Земята е единствената планета в Слънчевата система, чиято повърхност е

...
Земята е единствената планета в Слънчевата система, чиято повърхност е
Коментари Харесай

Земята вероятно се е сдобила с вода преди милиарди години по малко по-различен начин

Земята е единствената планета в Слънчевата система, чиято повърхнина е покрита с щедро количество вода в течно положение. Произходът й обаче дълго време беше мистерия. Учените от дълго време се колебаеха дали водата е участвала при образуването на планетата или е донесена по-късно, може би, от комети и астероиди преди повече от 4 милиарда години.

Нов теоретичен труд, оповестен в Geophysical Research: Planets, предлага нова доктрина. Според екипа, управителен Юн Ву от щатския университет в Аризона, слънчевата мъгливост, в която Земята е била родена, евентуално е снабдила планетата ни с точното количество водород, необходимо за образуване на вода.

„ На всяка 100 молекули земна вода откриваме 1-2, които са пристигнали от слънчева мъгливост “, споделя Ву.

В последно време концепцията, че водата е пристигнала на Земята след образуването на планетата, се слага под въпрос. Причината е, че на комети като 67P/Чурюмов-Герасименко бе открит грешният вид вода – т.е. в нея има друго съответствие сред водорода и изтоп, наименуван деутерий.

Това значи, че най-малко част от водата ни евентуално е пристигнала от друго място. Ето за какво новото проучване обръща взора си към Слънцето. Екипът основава модел, който демонстрира, че преди 4,5 милиарда години, в зората на Слънчевата система, огромните метеорити стартират да се трансформират в планети. Един от тези големи и покрити с магма ембриони ще се окаже нашата Земя. В процеса на образуване обаче това гигантско парче канара е поело газ от слънчевата мъгливост, в това число водород. И този газ се е насочил към ядрото на планетата ни.

„ Крайният резултат? На Земята са се образували седем или осем великански международни океана с водород “, разяснява Стивън Деш, съавтор на изследването.

„ Голяма част от тази вода евентуално е пристигнала с помощта на метеоритите. Няколко десетици от водорода на океаните обаче може би е вследствие от газ, получен от слънчевата мъгливост “.

Това проучване демонстрира също по този начин, че не е наложително екзопланетите (онези оттатък Слънчевата система) да разчитат на метеорити, с цел да се снабдят с вода. Те биха могли да я получат и от мъглявината на личните си звезди.

„ Този модел допуска, че неизбежното формиране на вода би могло да се случи на която и да е задоволително огромна скалиста екзопланета оттатък Слънчевата система – споделя Ву. – Смятам, че сходна концепция е в действителност вълнуваща. “

Цялото проучване може да бъде прочетено в Geophysical Research: Planets.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР