Земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер разтърси колумбийската столица

...
Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер, последвано от десетки вторични
Коментари Харесай

Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер, последвано от десетки вторични трусове, удари колумбийската столица Богота, според Геоложкия институт на Съединените щати, което накара уплашените жители да избягат на улицата и доведе една жена до пада до смъртта си.

Няма незабавни съобщения за големи щети от земетресението в четвъртък, което според националната геоложка служба на Колумбия е с магнитуд 6,1.

Колумбийската агенция каза, че е ударил в 12:04 ч. (17:04 GMT), с епицентър в град Ел Калварио, на 40 км (25 мили) югоизточно от Богота. Той удари на дълбочина под 30 км (19 мили).

Сградите се разтресоха и сирените завиха, докато хиляди паникьосани жители се изсипаха по улиците на столицата.

Кметът Клаудия Лопес каза, че една жена е паднала до смъртта си в югоизточната част на столицата.

„Дълбоко съжаляваме за единствения съобщен сериозен инцидент: жена се хвърли от 10-ия етаж на жилищна сграда в Мадлена, очевидно от нерви. Придружаваме тези, които бяха с нея в къщата с медицински екипи“, каза Лопес в X, известен преди като Twitter.

Конгресът на Колумбия съобщи за щети на камарата на представителите, където земетресението разтърси гипсова декорация от тавана и върху бюро отдолу. Никой не е пострадал, каза камарата.

Агенцията за гражданска защита на Колумбия отбеляза, че жителите са били евакуирани в цялата община Ел Калварио. Прозорците в района са повредени от земетресенията.

В близкия Вилависенсио агенцията съобщи за свлачище и каза, че нейният персонал проверява за още въздействия.

Първоначалният трус беше последван от вторични трусове минути по-късно, докато хората се тълпяха по улиците на града. Националната геоложка служба на Колумбия оцени второто земетресение с магнитуд 5,6, а следващият вторичен трус беше измерен на 4,8.

Централна Колумбия е сеизмично активна и включва един от основните геоложки разломи в страната.

През март властите предупредиха за увеличаване на сеизмичната активност около вулкана Невадо дел Руис, връх, отговорен за предизвикването на най-голямото регистрирано природно бедствие в страната, убивайки 25 000 души през 1985 г.

През 2008 г. земетресение с център Ел Калварио уби 11 души.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР