Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер разтърси главния

...
Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер разтърси главния
Коментари Харесай

Най-малко 46 загинали и 700 ранени при земетресение в Индонезия

Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер раздруса основния остров Ява в Индонезия в понеделник, убивайки минимум 46 души и ранявайки 700, съобщихаместни управляващи, представени от " NDTV ".

Трусът еповредилсгради и е активиралсвлачище.

Според Геоложкия институт на Съединените щати земетресението е било с център в региона Чианжур в Западна Ява и е било усетено чак до столицата Джакарта, където паникьосаните поданици се разбягахапо улиците.

" Последните данни са за 46 убити. Жертвите не престават да идват от доста региони. Около 700 души са ранени ", сподели Херман Сухерман, началник на администрацията в град Чианжур в Западна Ява, пред телевизионния оператор Kompas TV.

Той заяви, че хиляди къщи са потърпевши при земетресението.

Шефът на локалната администрация в най-тежко засегнатия от труса град сподели, че множеството от смъртните случаи са преброени единствено в една болница, без да дава съответна цифра, като доста други в близките села към момента следва да бъдат евакуирани.

Магазини, болница и ислямско училище-интернат в града са потърпевши съществено от земетресението, съгласно локални медии.

Телевизионните оператори демонстрираха няколко здания в Чианжур със срутени покриви и парчета по улиците.

Сухерман сподели, че родственици на жертвите са се събрали в градската болница Саянг и предизвести, че броят на смъртните случаи може да нарасне, защото хората отвън града към момента може да са в капан.

„ В момента в тази болница одобряваме хора, които са в незабавно положение. Линейките не престават да идват от селата към болничното заведение.В селата има доста фамилии, които не са евакуирани “, сподели той.



Сухарианто сподели, че минимум 14 души са починали в региона на Чианжур, само че съобщи, че информацията " към момента е в развиване ".

Началникът на полицията в Чианжур Дони Хермаван сподели пред Metro TV, че управляващите са избавили жена и бебе от свлачище, само че трети човек, който са разкрили, е умрял от раните си.

Джакарта се разтресе

Метеорологичната организация на страната предизвести жителите наоколо до труса да внимават за нови земетресения.

„ Призоваваме хората да останат отвън постройките към този момент, защото може да има евентуални вторични земетресения “, сподели пред кореспонденти ръководителят на метеорологичната организация на Индонезия Дуикорита Карнавати.

USGS по-рано заяви, че земетресението е с магнитуд 5,4.



Няма известия за жертви или огромни вреди в Джакарта.

Маядита Валуйо, 22-годишнаадвокатка, разказа по какъв начин паникьосани служащи са тичали към изходите на постройката си в Джакарта, когато земетресението е блъснало.

„ Работех, когато подът под мен се тресеше. Усещах ясно труса. Опитах се да не направя нищо, до момента в който отмине, само че той стана още по-силени продължи известно време.Чувствам се малко замаяна в този момент и краката ми са претрупани, тъй като трябваше да сляза 14 етажа пеш “, сподели тя.

Стотици хора чакаха навън след земетресението, някои от тях с каски, с цел да се предпазят от падащи парчета, сподели кореспондент на AFP там.

Индонезия е подложена на честа сеизмична и вулканична интензивност заради позицията си в тихоокеанския „ огнен пръстен “, където се сблъскват тектонични плочи.



Земетресение с магнитуд 6,2 по Рихтер, което раздруса остров Сулавеси през януари предходната година, умъртви повече от 100 души и остави хиляди без дом.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР