Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер бе регистрирано тази сутрин

...
Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер бе регистрирано тази сутрин
Коментари Харесай

Български доцент бие тревога: За 5 дни са регистрирахме над 50 земетресения! А другият месец очаквайте…

Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер бе записано тази заран край Симитли. Сеизмолозите обаче приканват за успокоение, определяйки го като обикновено събитие.
„ Между всички събития, с които са с по-умерен магнитуд – сред 3,9 до 4 по Рихтер, има и голям брой с по-малък – по 2 до 2.5. И най-вероятно те ще не престават още най-малко седмица, допустимо е и до месец. Няма място за терзание. Това сподели сеизмологът доцент Пламена Райкова пред NOVA.
Според нея трусовете не са нещо извънредно за този регион. „ За 5 дни са регистрирани над 50 трусове с магнитуд 2. Най-силното е от тази заран с магнитуд 4, което беше усетено и в региона на Симитли, Благоевград и до Гоце Делчев. На територията на България това е най-сеизмичната зона. Там и в исторически проект са следени мощни трусове. В началото на ХХ век точно там е било записано най-силното земетресение за континентална Европа – с магнитуд 7.8. Такъв вид поредици от земетресения, които са с непосредствен магнитуд и са в доста дребна област, каквато е тази в последните дни, сме следили също по този начин и през 2006, 2008 и 2009 година в този регион “, изясни тя.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР