Земеделците в Пловдивския регион са в паника, тъй като заради

...
Земеделците в Пловдивския регион са в паника, тъй като заради
Коментари Харесай

Фермери в паника: Овошките напъпиха, иде студ и ще ги съсипе

Земеделците в Пловдивския район са в суматоха, защото поради пролетните температури овошките са напъпили, а задаващият се мраз през уикенда може да ги унищожи. Синоптиците предвиждат, че в събота и неделя термометрите ще паднат под нулата, чака се и сняг. През цялата последваща седмица минималните температури ще са до минус 7 градуса. След това живакът още веднъж потегля нагоре.
"Тези амплитуди могат да провокират стрес при плодните дръвчета. Както при всеки жив организъм, топлото време форсира развиването, а студът го задържа. Другият риск е да се напука кората. Тогава растението умира ", обезпокоени са фермерите. Според доцент Калинка Кузмова от катедрата по ботаника и агрометеорология в Аграрния университет съмненията на градусите фактически оказват стрес при овошките, само че надали ще има огромни провали, защото още не са пуснали филизи.
"Температури от минус 4-5 градуса не са проблем за пъпките на дръвчетата. Те още са в положение на зимен покой. Фермерите няма за какво да се тревожат ", успокои шефът на Института по зарзаватчийство в Пловдив проф. Стефан Гандев. По думите му заплаха за овошките има, в случай че са разцъфтели и живакът се срине повече от минус 15 градуса. Ябълките издържали и на минус 20 градуса, само че прасковите загивали.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР