Земеделците у нас не настояват само за пари, които да

...
Земеделците у нас не настояват само за пари, които да
Коментари Харесай

Земеделците не искат само пари, а дългосрочни политики в интерес на сектора

Земеделците у нас не упорстват единствено за пари, които да подкрепят сектора, а и за дълготрайни политики, които да оказват помощ бранша у нас. Това стана ясно по време на конференция на представители на земеделските организации в Българска телеграфна агенция.

Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите акцентира, че доста стопанства са заявили загуба за 2023 година По думите му би трябвало да има законодателни промени в бранш земеделие. Той съобщи, че министър председателят Николай Денков е поел ангажимент това да се случи. Проданов уточни, че митингът на земеделците, плануван за 6 февруари, към момента не е анулиран, само че разясни, че се изчаква решението на фермерите по места, с цел да се реши дали той ще се състои.

Цветан Цеков от Браншова камара " Плодове и зеленчуци " съобщи, че обстановката е извънредно тежка. Всяко съществено отклоняване от финансовите подпомагания ще доведат до разтърсвания. Продукцията понижава всяка година. Зависими сме от директната помощ от страната. Има разговор, само че с цел да бъде конструктивен би трябвало да бъде финансово задоволени, посочи той.

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация посочи, че в бюджет 2024 не са включени плановете за помощта на производителите поради войната в Украйна. Той акцентира, че браншът е сложил условия тази помощ да бъде продължена. Караколев уточни, че фермерите чакат явен проект, с точни периоди за законодателните промени в бранш земеделие. Той акцентира, че единствено за 2023 година са просрочени над 15 млн. лева за животновъдите.

Атанас Василев от Националното съдружие на българските лозари, съобщи, че ситуацията е трагично. Едва 168 хиляди дка. са обработваемите площи. Исканията ни не са единствено за пари. Искаме законови промени, посочи той.

Когато 20 година не правиш политики, би трябвало да вадиш пари. Това съобщи Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите. По думите му аграрният бранш в Европа е най-деликатният. Той уточни, че поредицата от рецесии, коронавирус, енергина рецесия, войната в Украйна, са трансформирали всичко.

Според него земеделците заплащат цената за Зелената договорка. Всички ограничавания, наставления, спуснати от горната страна носят загуби за производителите, акцентира той. Джиков посочи, че фермерските митинги в Европа са посочили, че не може с един критерий да се мери за всички страни. Той съобщи, че комерсиалните вериги постановат непостижим напън върху земеделците и ги опустошават. В Брюксел да сметнат каква ще е цената на това Украйна да е част от единния аграрни пазар и кой ще я заплати, сподели още той.

Нихат Расим от Национална асоциация на тютюнопроизводителите съобщи, че желае да отбрани селското стопанство в България. Производството ни понижава с всяка минала година, акцентира той.

Според Петко Симеонов от Българска асоциация на организации на производители на мед и пчелни артикули бранш пчеларство е в тежко положение. Производителите има арестувана продукция в складовете, за която няма пазар. В същото време цената на меда се срутва. Предлага ни се помощ едвам закърпим ситуацията. Няма дълготрайни политики и ограничения, добави той.

Мария Степанчева от Асоциация на българските биволовъди уточни, че отглеждането на животни е тежък бранш, в който не постоянно цената на премията е еквивалентна на инвестиции труд. Искаме изясненост по какъв начин ще се субсидира нашия бранш, акцентира тя,

Божидар Петков от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните посочи, че дружно със зърнените култури са потърпевши и плодовете и зеленчуците. Нашата продукция стои в складовете и натрупа огромни разноски за ток. Очакваме обезщетения за това, добави той.

Земеделците са безапелационни, че остават в протестна подготвеност. Те чакат решение на производителите по места, с цел да стане ясно дали ще има митинг на 6 февруари.

Междувременно пред Министерство на земеделието и храните започнаха още веднъж да се събират протестиращи земеделци. Както е всекидневно митингите им са съпроводени с заличаване на продукция - този път и възпламениха сено в централната част на София.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е поканил на среща в 12 часа представители на протестиращите. Не се знае дали такива ще бъдат излъчени, най-малкото тъй като главните настоящи лица се намираха по това време в Българска телеграфна агенция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР