Земеделското ни министерство поддържа контакт с румънските власти във връзка

...
Земеделското ни министерство поддържа контакт с румънските власти във връзка
Коментари Харесай

България и Румъния в контакт заради чумата по свинете

Земеделското ни министерство поддържа контакт с румънските управляващи по отношение на африканската чума по свинете. Това увери земеделският министър Румен Порожанов във връзка доказана през вчерашния ден позитивна проба за нов случай на африканската чума по свинете в село, намираща се на към 32 км от границата с България, съобщи Българска телеграфна агенция.

" В контакт сме с румънските сътрудници - с министъра на земеделието и с министъра на лова, говорихме да не се вършат гонки по границата, с цел да не се компрометира оградата ", посочи Порожанов, написа " 24часа ".

Той изясни, че не се постановат спомагателни ограничения от наша страна, тъй като всичко належащо е направено. Още през дейния летен сезон, когато през територията на България прекосяваха доста туристи от инфектирани страни като Румъния, Молдова, Украйна, Русия, взехме всички ограничения да спрем придвижването на животни по сухопътната ни граница и те бяха навременни и сполучливи, акцентира министърът.

Той е безапелационен, че е доста значимо огромните индустриални ферми да съблюдават условията за биосигурност. В тях към 400 000 животни се гледат в един оборот, тъй че дезинфекцията, хигиената са значими, уточни Порожанов. БАБХ към този момент е дала наставления, които ще бъдат и непрекъсната мярка отсега нататък.

Агенцията ще прави засилени инспекции и надзор на качеството на предлаганите в магазините храни преди и по време на коледните празници, както прави всяка година, удостовери също Румен Порожанов.
ие с предходната година.

Порожанов заяви, че от началото на идната година се чака 50 на 100 държавна помощ за разноските на дребните производители за узаконяване. Работи се и за уточняване на параметрите на помощ за дребните кланици.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР