Земеделското министерство планира да освободи дребните животновъди, предлагащи малки количества

...
Земеделското министерство планира да освободи дребните животновъди, предлагащи малки количества
Коментари Харесай

Агроминистерството планира да освободи дребните животновъди от спорно търговско ограничение

Земеделското министерство възнамерява да " освободи " дребните животновъди, предлагащи дребни количества лична продукция на крайни клиенти, от противоречиво нормативно ограничаване, изискващо продажбите да се правят единствено в административната област, в която е записана фермата или нейна прилежаща.

Това излиза наяве от информация на ведомството след съвещание на националния съвет по храните, извършено при започване на седмицата. На него земеделският министър Кирил Вътев е съобщил, че към този момент е съгласувана и нотифицирана пред Европейска комисия смяна в наредбата за директни доставки на дребни количества първични материали и храни от скотски генезис, с която ще се позволи те да бъдат осъществени на територията на цялата страна.

Правилото, което в този момент Вътев предлага да отпадне, основава напрежение в земеделския отрасъл oще от въвеждането си като през годините даже имаше обществено изказвани подозрения, че то води до дискриминация на бизнеси. Европейският правилник за хигиена на храните показва, че общоевропейските правила с изключение на за артикули за персонална консумация, не важат и за директни доставки на дребни количества артикули от скотски генезис до краен клиент като държавите-членки изготвят критериите за тях, които би трябвало да " подсигуряват постигането на задачите на регламента ".

Така през 2010 година агроминистерството издаде разпоредба за условията при доставки на дребни количества първични материали и храни от скотски генезис, измежду които яйца, мляко, месо, дивеч, риба и пчелен мед. Обявената й идея тогава трябваше да включва опцията дребните производители да продават лимитирано количество своя продукция на крайни клиенти при облекчени правила за хигиена и превоз в непосредствен район. Но решението " близкият район " да обгръща региона, в която е фермата или прилежаща на нея, докара до неодобрение още с приемането на текстовете.

Причината е, че по тези правила един животновъд, да вземем за пример от Странджа, може да отиде да показа продукцията си на фермерски пазар във Варна- на към 200 км от стопанството му, тъй като Бургас и Варна са прилежащи области. Същевременно обаче фермерът от Търговище, за който Варна също ще е най-големият районен пазар, не би могъл, тъй като не е от прилежаща област, въпреки да покрива същите хигиенични условия на наредбата, а стопанството му да се намира на 120-130 км. Отделно от това през годините имаше и неодобрение от производители в разнообразни елементи на страната, които твърдяха, че това предписание им лимитира достъпа до градовете с по-високо търсене и по-платежоспособно население.

А това пък ги слага в неравностойна позиция по отношение на съперници, имащи опция да продават продукция там при облекчените условия, заложени в наредбата.

Въпреки това обаче условието работи повече от 12 години като през 2020 година агроминистерството даже оферираше то да влезе и в разпоредба за хигиеничните условия при директните доставки на дребни количества растениевъдна продукция, въпреки при плодовете и зеленчуците в множеството случаи да не се постанова хладилен транспорт на стоката, а поради естествени характерности производството на редица култури да е концентрирано в няколко области на страната. Тези текстове не бяха признати.

Сега, от информацията на земеделското министерство излиза наяве, че проектопромените, предвиждащи дребните животновъди да продават продукцията си на всички места в България, ще бъдат обнародвани в Държавен вестник откакто се нанесат и корекции в закона за храните. Паралелно с това агроведомството приготвя и разпоредба, която ще регламентира и активността на фермерските пазари " за сигурност на предлаганите артикули и сигурност на потребителите ", която би трябвало да вкара " гъвкаво приложение на хигиеничните условия ".

По време на съвета по храните Кирил Вътев е съобщил още, че " на фермерските пазари би трябвало да приключат недобросъвестните практики с храни, предлагани като лично произвеждане, без да са такива ". От информацията обаче не излиза наяве какви ще са концепциите в тази тенденция.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР