Земеделският министър Кирил Вътев представи данни за вноса на рапица,

...
Земеделският министър Кирил Вътев представи данни за вноса на рапица,
Коментари Харесай

Земеделското министерство засече единични опити за заобикаляне режима за внос на зърно от Украйна

Земеделският министър Кирил Вътев показа данни за вноса на рапица, царевица и слънчоглед в България за интервала от декември до началото на януари по време на онлайн среща с министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски. Двамата разискаха действието на прелюдия от украинска страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница. Информация за диалога беше оповестена от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Вътев заяви, че са открити единични случаи на опити за заобикаляне на лицензионния режим с импорт на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев. От своя страна Микола Солски увери, че украинската страна до две седмици ще предприеме дейности против тези практики и компаниите, които нарушават лицензионния режим, ще изгубят правото за експорт.

Кирил Вътев акцентира, че през последните седмици се следи засилен импорт на слънчоглед с баржи по река Дунав. Той предизвести, че в случай че това движение на импорт се задържи, ще бъде доближат лимитът на потребностите на българските преработватели и това ще докара до преустановяване на вноса, с цел да може да бъде осъществен и българският слънчоглед.

Двамата земеделски министри се договориха за скоро да проведат нова среща и да продължи обменът на данни за търговията с " чувствителни " аграрни артикули.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР