Земеделският експерт на ИТН Пламен Абровски показа как се прави

...
Земеделският експерт на ИТН Пламен Абровски показа как се прави
Коментари Харесай

Пламен Абровски: Ето как се прави фалшив кашкавал

Земеделският специалист на Има Такъв Народ Пламен Абровски сподели по какъв начин се прави подправен кашкавал в България. Той влезе в мандра и изясни във видео по 7/8 ТВ за имитиращия артикул, за който всички в сектора знаят. Вместо същинско българско прясно мляко се поставя полуфабрикат „ калиата “, който се внася от чужбина. Преработва се по технологията на сухото изпарване и се оформя като пита кашкавал. В комерсиалната мрежа излиза на по-ниски цени от същинския артикул, сподели Абровски.

“Този артикул се етикетира по този начин, че да заблуждава потребителите. Вместо да се упомене, че е създаден при преправка на различен артикул, на етикета се написа, че е създаден от мляко, сол и закваска, което заблуждава, че е от българско мляко. Безопасен е за консумация, само че заблуждава “, разяснява Абровски. Оттук нататък одобрявам това като персонална идея да трансформира законодателството в бранша по този начин, че българският консуматор да е наясно какво употребява, а продукцията на българския животновъд да доближава до нашите деца.
 Кой е Пламен Абровски - претендентът за аграрни министър на Има Такъв Народ Кой е Пламен Абровски - претендентът за аграрни министър на Има Такъв Народ
Кандидатът за аграрни министър на “Има подобен народ ” Пламен Абровски е правист, приключил е Югозападния университет. От единствено...

Според Абровски страната в лицето на Министерството на земеделието, храните и горите и Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) си затварят очите. За задачата би трябвало да се ускори контролът. БАБХ не си прави работата, акцентира той. Освен това са нужни законодателни промени и административна промяна, която да трансферира отговорността на бизнеса и да вкара самоконтрол от сектора.

Вносът от Европейски Съюз на млечни артикули или полуфабрикати за производството понижава възможностите за възобновяване на българското отглеждане на животни. Например вкарването на един камион с 24 тона калиата у нас замества 300 000 литра мляко, което е дневен млеконадой от 10 000 крави. По този метод млекопреработвателите не купуват българско прясно мляко. Използването на сходен сурогат убива труда на българските животновъди, разяснява Пламен Абровски. Той добави, че отглеждането на животни е най-тежкият бранш в земеделието, тъй като стопаните се грижат 24 часа за живи същества и би трябвало да са на линия когато и да е. Те би трябвало да получават парите за продукцията и труда си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР