Земеделските производители в Турция са силно засегнати от резкия срив

...
Земеделските производители в Турция са силно засегнати от резкия срив
Коментари Харесай

Турски фермери нямат пари за торове след поскъпване със 100%

Земеделските производители в Турция са мощно наранени от внезапния срив на лирата и покачването на разноските за произвеждане. Наложи се те да се откажат от потреблението на торове или да се насочат към култури, които не изискват изкуствена тор.

Според Турския статистически институт (TÜİK) цените на храните са се нараснали с 43,8% през 2021 година Докато междинните разноски за храна в Турция са били 24,2% през 2020 година, този % е 14,48% в Европейския съюз.

Пандемията, която провокира спиране на веригите за доставки, както и изменението на климата, доведоха до повишаване на цените на суровините в световен проект.

Мехмет Акън Доган, президент на Камарата за селско стопанство в Адана, сподели, че цените на торовете са се нараснали със 100% през 2021 година Той твърди, че заради това нарастване доста фермери в Адана към този момент не употребяват торове при производството на ечемик и пшеница.

Той добави, че цените на торовете, дизела, електричеството, семената и пестицидите са се нараснали фрапантно и че фермерите са във финансова невъзможност. Той сподели, че това огромно повишаване на цените, към момента не се е отразило изцяло в цените на храните.

Бюрото за кредитен указател на Турция (KKB), направи изследване измежду 1066 работещи в селското стопанство в 28 турски провинции. Според него, делът на хората, удовлетворени от приходите си, е намалял от 31 % през 2020 година на 19 % през 2021 година Делът на хората, които са подчертали, че не са удовлетворени от приходите си, се е нараснал от 40% на 56%.

Махмут Демирери, фермер в Шанлъурфа, който е наследил специалността си от дядо си, отглежда пшеница, ечемик и леща. Той сподели, че в този момент може да закупи единствено 3 тона тор с парите, с които е купувал 17 тона предходната година.

„ През септември купих дизелово гориво за 7 лири. Сега е 14 лири. Торът който използвахме предходната година, струваше 100 лири, до момента в който тази година коства 250 лири “, сподели фермерът.

Според TÜİK производството на пшеница и ечемик е намаляло с 13,9 и 30,7 % през 2021 година

Демирери сподели, че в Хилван фермерите са склонни да създават леща вместо пшеница и ечемик, защото производството на леща не изисква торове.

Той сподели също, че сушата е нараснала разноските за напояване, макар че фермерите не могат да си разрешат да напояват своите култури заради възходящите разноски за електрическа енергия.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР