Земеделските производители в момента не получават най-справедливата цена, съответно потребители

...
Земеделските производители в момента не получават най-справедливата цена, съответно потребители
Коментари Харесай

Зам.-министър: Доматите ще поскъпнат още

„ Земеделските производители сега не получават най-справедливата цена, надлежно консуматори заплащат храната си на цена, която тяхното богатство не разрешава. Какви са надценките на веригите – аз минимум съм индивидът, който ще инспектирам. А по отношение на ДДС-то на храните, в България то е най-високото в Европа ”. Това коментира  в предаването „ Здравей, България ” зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков.
 
„ Цените на храните в България и Европа в огромната си част са едни и същи. Българските производители доставят артикули, които на щанда са с 50-90% надценка. Какви са разноските на веригите и за какво остава единствено 4% облага – това не е проблем на държавното управление, нито на Народното събрание ”, сподели Джиков.
 
Той обаче предвижда ново повишаване на оранжерийните домати.
 
„ Българските оранжеристи изпитват извънредно съществени усложнения. Последните 25 години оставихме на самотек производителите на краставици и домати. Жестоката конкуренция от Турция и Гърция ги сложи в неспособност да създават. Със служебния кабинет създаваме 3 ограничения за поддръжка на оранжерийните производители ”, сподели Джиков.
 
„ За никого не е загадка, че сега в Европа над 70% от оранжериите не заредиха поради цената на отоплението и разноските, които биха създали, с цел да произведат продукция. На процедура казусът с отоплението на оранжериите, през вчерашния ден се появи със страшна мощ и при водата за напояване. С право недоволстват земеделските производители ”, сподели зам.-министърът.
 
„ Логично е, когато няма българско произвеждане, когато има спомагателни разноски като превоз и медиатори, доматите, които дойдат от чужбина, да дойдат и на по-висока цена ”, изясни Джиков.

Килограм домати може да доближи 7 лв. на пазара

На срещата с оранжерийните производители са пресметнали, че индустриалната цена на 1 кг домати е към 4,50 лв.. По думите му това е към 250-300% по-скъпо от 2021 година
 
„ Всички виждаме какви са цените на горивата, торовете, препаратите, електрическата енергия ”, разяснява Джиков.
 
 istock istock
Той разяснява и предстоящото повишаване на водата сред 17 и 395%. „ Фирмата „ Напоителни системи ” е много забавна ”, сподели зам.-министърът. В Област Разград „ Напоителни системи ” са платили 385 000 лв. единствено за ток предходната година, при малко над 100 хиляди доходи ”, сподели той.
 
„ Абсолютно всички артикули ще нарастнат, изключително тези, които употребяват вода, доставяна посредством помпи, електрическа енергия ”, сподели Джиков.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР