Земеделски производители са притеснени, че цената на слънчогледа пада. Според

...
Земеделски производители са притеснени, че цената на слънчогледа пада. Според
Коментари Харесай

Някои земеделски производители са притеснени, че цената на слънчогледа пада

Земеделски производители са обезпокоени, че цената на слънчогледа пада. Според Държавната комисия за стоковите тържища и борсите, поевтиняването води до намаление на цената на олиото, съобщи БТВ.

Пеньо Тодоров е кахърен поради ниската съгласно него цена на слънчогледа.

„ Цена чакахме към 1,50 – 1,60 или към 1500 – 1600 лв. на звук, а в този момент, доколкото разбирам, към този момент е 500 лв. “, споделя земеделският производител Пеньо Тодоров.

500 лв. е цена за звук слънчоглед от остарялата годишна продукция. Но и за новата цените са по-ниски от тези, които фермерите чакаха, споделят от Комисията за стоковите тържища и борси.

„ Много е добра реколтата на слънчоглед, по този начин ще бъде и в Европа, към момента са упования, само че по този начин вървят нещата, дано пазарът да каже къде е равновесието, а не избрани човеци, участници на него “, разяснява Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Заради високата цена напролет, Пеньо засял двойно повече слънчоглед.

„ Сега цената се срина дотам, че просто съжаляваме, че сме сяли слънчоглед, поради вноса на украински и то незаконен импорт на украински слънчоглед “, добавя Пеньо Тодоров.

В интернет слънчогледът от Украйна се продава за към 1000 лв. за звук.

„ Няма кой различен да ни отбрани интереса, с изключение на страната, той е незаконен импорт в Европейския съюз “, сподели още Пеньо.

С цел подкрепяне на Украйна във войната с Русия, украинският слънчоглед се внася в Европейския съюз и в България по линия на съглашение за безмитен импорт.

„ Ние живеем в свободна пазарна стопанска система и последното нещо, което би трябвало да вършим е да ограничаваме свободната конкурентна среда “, означи Владимир Иванов.

Заради поевтиняващия слънчоглед цената на олиото на интернационалните тържища също пада и тя в този момент е на равнищата отпреди войната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР