Земеделието е в много тежка ситуация не толкова заради ,

...
Земеделието е в много тежка ситуация не толкова заради ,
Коментари Харесай

Десислава Танева: Заради сушата земеделието е в много тежка ситуация

Земеделието е в доста тежка обстановка не толкоз поради, а поради сушата. Добивите на главните култури, които се регистрират, са най-ниски за последните години. Тази констатация направи министърът на земеделието Десислава Танева на среща с производители на плодове и зеленчуци в Петрич, представена от.
“Външната конвергенция, контрактувана за идващия програмен интервал, за мен е незадоволително амбициозна и удовлетворяваща. Най-важно е да запазим обвързаната поддръжка и националната преходна помощ за животновъдите. Когато влязох за повторно в министерството, съумях да върна тематиката за национална преходна помощ за преходния интервал, който евентуално ще е две години. поради пандемията “, добави Танева.
 Отпускат 400 000 лв. за потърпевши от пожарите в Хасковско земеделци Отпускат 400 000 лв. за потърпевши от пожарите в Хасковско земеделци
Общо 54 фермери и животновъди, ще бъдат обезщетени поради загуби, породени от пожарите този сезон в Хасковско. За задачата през днешния ден УС на декор...
“Възможността да се продава на по-ниска цена значи и увеличение на поддръжката за тези браншове. Нас ни разделят 20 км от Северна Гърция, която създава домати, само че разликата в поддръжката е в пъти. България не може с национални средства да си разреши да компенсира това, тъй като не може да бъде обещано единствено за производителите в Петрич да вземем за пример. Няма и правилник, по който може да го създадем ”, уточни Танева.
България можело да стане по-конкурентособна посредством организацията на производителите. Подкрепа можело да има за такива, само че с задоволително огромен брой членове, с цел да бъде непокътнат приходът им. Според нея кардинален е въпросът за това ставката на Данък добавена стойност да е идентична на обособения тип артикул за целия Европейски Съюз, тъй като, когато пазарът е без граници, това има огромно значение. Танева уточни още, че над 23 хиляди аграрни стопани са кандидатствали по изключителната мярка за COVID-19, където се отпускат над 100 милиона лв.. По “де минимис ” на 4 100 пчелари към този момент са изплатени средства, на животновъдите също. След 16 септември пък ще стартира поетапното заплащане по “де минимис ” за плодове, зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза.
Танева уточни, че мярката 60/40 не е позволена за земеделския бранш, само че по искане на браншовите организации общественият министър Деница Сачева уверила, че в идната нотификация на ограниченията ще бъде включено и земеделието. “Нивата на надзор и инспекция в бранш “Земеделие ” по отношение на средствата от европейските фондове са извънредно повишени - в пъти по отношение на условията по европейски правилник. А равнищата на неточности, които се откриват в България, са под тези на другите страни членки и нямам терзание. Най-важно е да бъдем сигурни, че в браншове, където е по-лесно, стават измами и отклонявания, средствата отиват при същинските аграрни производители, добави министър Танева.
По мотив изявлението на заместник-председателя на Европейска комисия Вера Юрова, Танева сподели, че в оценките, които се чули за работата на българското държавно управление, няма нищо притеснително. “Това са общоприети процедури и не виждам за какво ние, като българи, би трябвало сами да си хвърляме обвинявания, които биха попречили на развиването на страната ”, счита тя.
 Танева: За компенсации поради COVID-19 могат да аплайват всички земеделци Танева: За компенсации поради COVID-19 могат да аплайват всички земеделци
До края на годината ще бъдат разплатени 1,7 милиарда лв. на земеделските стопани, съобщи в Кнежа министърът на земеделието Десислава Та...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР