Зеленски призова за диалог; Путин обвини Украйна в извършването на

...
Зеленски призова за диалог; Путин обвини Украйна в извършването на
Коментари Харесай

Зеленски призова за диалог; Путин обвини Киев във военни прпестъпления; Байдън размаха пръст на Си Дзипин

Зеленски прикани за диалог; Путин упрекна Украйна в осъществяването на " военни закононарушения " ; Байдън предизвести китайския си сътрудник да не поддържа Русия.

Обобщение от акцентите във войната Москва - Киев за миналото денонощие:

- Без починали при офанзивата на театъра в Мариупол -

Няма починали при тежката съветска офанзива на театъра в Мариупол, който бе приютил цивилни поданици и голям брой деца. Въпреки надписите " Деца " на паркингите на театъра, той бе нападнат. Тежко ранен е един човек, само че няма починали. Спасителни екипи не престават да вадят хора от руините. По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели, че 130 души са били избавени след бомбардировката в сряда, само че " стотици " към момента са в клопката на разрушенията.

- Путин упрекна Украйна във " военни закононарушения " -

Руският президент Владимир Путин упрекна Киев в осъществяването на „ военни закононарушения “ в диалог с френския си сътрудник Еманюел Макрон, заявявайки, че Москва прави „ всичко допустимо “, с цел да избегне гибелта на цивилни в Украйна. Макрон изрази „ последна угриженост “ за ориста на Мариупол, настоявайки за „ унищожаване на обсадата и филантропичен достъп “ до града.

- Байдън предизвести Си Дзипин -

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изложи на китайския си сътрудник Си Дзинпин " последствията " от всякаква поддръжка за Русия във войната й против Украйна, заяви Белият дом. По време на първия им диалог след съветската инвазия, траял съвсем два часа, Си сподели, че войната " не е в ничии интерес ", само че той не сподели признаци да се поддаде на натиска на Съединени американски щати да се причисли към западното наказание на нашествието.

- Стачки покрай летище Лвов -

Руските сили унищожиха авиоремонтен цех покрай летище Лвов, само че няма потърпевши, сподели кметът Андрий Садовий в приложението за известия Telegram. Западният град е единствено на 70 километра от границата с Полша, членка на НАТО.

- Жертва при офанзива на жилищни блокове в Киев -

Властите в столицата Киев оповестиха, че един човек е умрял, когато съветска ракета удари жилищни блокове в северозападните покрайнини. Те споделиха, че са ударени и учебно заведение и детска площадка.

- Един мъртъв, един в капан в Харков -

Шестетажната постройка на висше образователно заведение в Харков бе атакувана от съветските сили. Починал е един човек, а различен е в клопката на руините, оповестиха локалните управляващи.

- " Тежка " обстановка на изток -

Организация на обединените нации предизвести, че филантропичните потребности стават все по-неотложни в Източна Украйна, с евентуално съдбовна липса на храна, вода и медикаменти в обсадените градове като Мариупол и Суми.

- Русия твърди, че има прогрес в договарянията -

Главният договарящ на Русия по време на договарянията с Украйна Владимир Медински споделя, че Москва и Киев са доближили позициите си „ доколкото е допустимо “ по предлагането Украйна да стане неутрална страна. Обсъжда се неутралитет от вида на Швеция или Австрия. Украйна, обаче, към този момент отхвърли предлагането с претекста че желае нейната сигурност да бъде обезпечена от интернационалните сили.

- Лидерите на Г-7 ще се срещнат -

Германският канцлер Олаф Шолц, като сегашен президент на Г-7, предложения на среща водачите на най-големите индустриализирани страни в света като част от срещите на върха на Европейски Съюз и НАТО идната седмица.

- Обединеното кралство блокира съветския RT канал -

Британският медиен регулатор лиши лиценза на съветския държавен ефирен канал RT.

- " Обширни " стопански последствия -

Международният валутен фонд, Световната банка и други водещи международни кредитори предизвестяват за „ обширни “ стопански последствия от войната в Украйна и показват „ смут “ от „ опустошителната човешка злополука “.

- МАЕ настоя за понижаване на световното ползване на нефт -

Международната организация по енергетика приканва държавните управления незабавно да приложат ограничения за понижаване на международното ползване на нефт в границите на месеци след опасенията за доставките, произлизащи от съветската инвазия в Украйна.

- Изгонени съветски дипломати -

Трите балтийски страни Естония, Латвия и Литва оповестиха експулсирането на общо 10 съветски дипломати поради нахлуването на Москва в Украйна.

- 3,25 милиона са към този момент бежанците от Украйна -

Повече от 3,25 милиона бежанци са избягали от Украйна след съветската инвазия. Данните са на Организация на обединените нации. Повече от два милиона души са минали границата с Полша./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР