Зеленски остана на място, когато руските войски започнаха да атакуват

...
Зеленски остана на място, когато руските войски започнаха да атакуват
Коментари Харесай

Военновременен лидер: Най-важните моменти на Зеленски във войната...

Зеленски остана на място, когато съветските войски започнаха да нападат от север и изток за да завладяват столицата Киив и да го убият. Той произнася прочувствени речи, които му оказват помощ да си обезпечи голяма военна и финансова поддръжка от чужбина.

 

Понякога оптимизмът на Зеленски за възможностите на Украйна да завоюва войната не отговаряше на действителността. В момента Русия напредва на бойното поле, а обезверено нужният пакет от помощи от Съединените щати е спрян в Конгреса. Но Украйна към момента се бори - и Зеленски остава лицето на украинската защита.

 

Докато гледаме обратно към двете години на война в Украйна, ето най-значимите моменти на нейния водач, събрани от " The Washington Post "

 

Русия нахлува; Зеленски остава в Киив

 

Когато на 24 февруари Русия стартира да нападна Украйна, нарастват опасенията, че тя ще се опита да убие Зеленски, с цел да завърши бързо войната. Украински публични лица обявиха пред The Washington Post, че са споделили тези предизвестия със Зеленски, а Съединените щати обявиха, че са подготвени да оказват помощ за евакуацията на украинския водач. Вместо това Зеленски остана - на 25 февруари той демонстративно разгласява видеозапис на себе си и други членове на своето държавно управление по улиците на Киев. " Всички ние сме тук, защитавайки нашата самостоятелност, нашата страна ", сподели той.

 



 

Решението на Зеленски се опълчи на " съветските сметки, които чакаха той да избяга ", сподели в известие Лео Литра, гостуващ помощник в Европейския съвет за външна политика. То също по този начин " активизира държавните институции и въоръжените сили, някои от които бяха комплицирани в първия ден на огромната война ", сподели той.

Зеленски се обръща към Европа за помощ

След като Русия нахлува, Зеленски стартира да се обръща към интернационалната общественост с апел за поддръжка и упорства за кавга с Русия поради експанзията ѝ в Украйна. Много от съседите на Украйна се притесняваха да бъдат въвлечени в спор с Москва. Но Зеленски съумя да ги притегли на своя страна - частично с помощта на прочувствената си тирада, която произнесе по време на изключителното съвещание на Европейския съвет на 24 февруари.

 



 

" Това беше моментът, в който Зеленски съумя да завоюва сърцата и мозъците на страните от Европейски Съюз ", споделя Литра. Въпреки че доста страни се съмняваха, че Украйна може да победи Русия във военно отношение, водачите на Европейски Съюз " не можеха да отхвърлят апела [на Зеленски], по тази причина взеха решение да опитат ", добави той.

Зеленски осъжда " геноцида " в Буча, до момента в който съветските войски се отдръпват

 

След като съветските войски се изтеглят от Буча през март 2022 година след траяла седмици окупация, светът е посрещнат със подиуми на смут, защото се появяват доказателства, че съветските сили са убивали и измъчвали цивилни жители там. На 4 април Зеленски отпътува за Буча и упрекна Русия в осъществяване на военни закононарушения и геноцид. Той съобщи пред публицисти: " Искаме да покажете на света какво се е случвало тук ".

.
Twitter: Kateryna_Kruk

 

Буча е " евентуално повратната точка " за Зеленски и моментът, който му дава ясно да разбере, " че войната ще продължи доста по-дълго ", споделя Литра. Това стана, откакто представители на Украйна и Русия се срещнаха в Истанбул, с цел да се опитат да договорят преустановяване на сраженията. Но Буча " отхвърли всякаква опция [Зеленски] да подписа спокойно съглашение " с Русия, сподели Литра.

 

Зеленски посещава освободения Изюм

 



 

След като украинските сили освободиха град Изюм в източната част на Харкивска област, Зеленски отиде в града, с цел да се срещне с бойците, и алегорично издигна украинското знаме, до момента в който пееше националния химн на Украйна. Това означи значим миг, защото контраофанзивата на Украйна през 2022 година в източната част на страната набираше скорост и раздвижваше духовете в Украйна и измежду съдружниците. В пламенната си тирада той съобщи, че Русия може краткотрайно да окупира елементи от Украйна, само че в никакъв случай няма да " окупира нашия народ, украинския народ ".

Зеленски посещава Вашингтон в първото си пътешестване след нашествието

.

На 21 декември 2022 година Зеленски посещава Съединените щати по време на първото си пътешестване отвън Украйна от началото на войната. Изборът беше алегоричен за околните връзки на Киив с Вашингтон, а също по този начин послужи като метод Зеленски да даде знак, че не се опасява да пътува в чужбина макар обвързваните с това опасности за сигурността. " Толкова доста неща в света зависят от вас ", сподели той пред Конгреса, където депутатите станаха 18 пъти по време на речта му, с цел да му ръкопляскат и да го поддържат. Малко по-късно Конгресът утвърди 45 милиарда $ нова помощ за Украйна.

Зеленски приветства Байдън в Киив

 



 

На 20 февруари 2023 година президентът Байдън предприе дългото пътешестване до Киив. Първоначално пътуването му е забулено в загадка от съображения за сигурност, а по-късно е разкрито, когато Байдън и Зеленски са видяни да се разхождат пред златокуполния манастир " Свети Михаил " в украинската столица. Драматичното посещаване беше демонстрация на мощна американска поддръжка за Украйна единствено четири дни преди първата годишнина от съветската инвазия.

Зеленски скърби за загубата на Бахмут при визитата си в Хирошима

 



 

След дълга и кървава борба за контрола над Бахмут съветските сили съумяха значително да изтласкат украинските сили от източния украински град, което е забележителна победа на бойното поле. Зеленски, който приказва от Хирошима - японският град, погубен от атомна бомба през 1945 година - съобщи, че Бахмут значително е бил подравнен със земята по време на боевете. " Бахмут е единствено в сърцата ни ", сподели той на 21 май 2023 година, откакто взе участие в срещата на върха на Групата на седемте, където моли съдружниците за повече помощ.

Зеленски още веднъж посещава Вашингтон; не съумява да реализира съглашение с Конгреса по отношение на помощта

През декември 2023 година, една година след първото си посещаване, Зеленски се връща във Вашингтон, с цел да се срещне с Байдън и водачите на Конгреса и да изиска продължение на помощта за Украйна. Този път Зеленски не си потегля с пакет от помощи; вместо това Конгресът остава в задънена улица по настояването на Байдън за повече от 60 милиарда $ за доставяне на Киев. " Наближаващите президентски избори " в Съединените щати " отвлякоха " дневния ред на Зеленски във Вашингтон, сподели Литра.

Зеленски отстранява своя върховен военачалник, след уволненията във висшите редици

.

По-рано този месец Зеленски уволни висшия си пълководец военачалник Валерий Залужний като част от напъните си да раздруса военната интервенция на Украйна след мощно рекламираната, само че несполучлива контраатака през лятото и забавянето на помощта от съдружниците. Този ход идва след няколко високопоставени уволнения и напускания на висши държавни чиновници през 2023 година на фона на обвинявания в корупция - защото Зеленски се пробва да даде знак на западните сътрудници, които дават на Украйна големи суми за защита, че няма никаква приемливост към корупцията.

Зеленски моли интернационалните си поддръжници да не изоставят Украйна

.

Докато Конгресът продължаваше да блокира по-нататъшната военна помощ за Украйна, Зеленски се обърна към Мюнхенската конференция по сигурността предходната седмица. Той съобщи, че Украйна се нуждае от повече оръжия, изключително артилерия и оръжия с огромен обхват, и предизвести, че Украйна не може да завоюва войната без поддръжка. Ако Украйна бъде оставена сама, сподели той, " Русия ще унищожи нас " и други близки страни. Той добави, че " 2024 година би трябвало да се трансформира във време за цялостно възобновяване на международния ред, учреден на правила ".

 

Анабел Тимзит,. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР