Зеленото торене е ефективен начин за обогатяване на почвата с

...
Зеленото торене е ефективен начин за обогатяване на почвата с
Коментари Харесай

Лупина, синап и рапица най-подходящи за зелено торене

Зеленото наторяване е ефикасен метод за обогатяване на почвата с органични субстанции, за повишение на интензивността на произлизащите в нея микробиологични и биохимични процеси, освобождение на труднодостъпни съединения на фосфора, калия, магнезия, калция. Използваните за задачата растения, наричани сидерати, служат освен за отбрана от ерозията, само че и спомагат да се понижи отмиването на питателните субстанции в долните пластове и да се задържат в плодородния небосвод. Благодарение на зеленото наторяване може да се понижи потреблението на азота. Затова пък то усъвършенства потреблението му от растенията. Освен това зеленото наторяване може да се трансформира в профилактично средство против разпространяването на заболявания и вредители, което се доближава с развъждане на избрани типове култури, пише selo.bg.

За задачата могат да се употребяват бобови, зелеви, маслодайни, летни и зимни житни култури или смесите им. На растенията се разрешава да израстат, да се развие кореновата система и да се образува листна зелена маса. След това се окосяват и изцяло се заорават в почвата. Окосената трева се употребява или за органически тор, или за мулчиране. Кореновата система и надземната маса се разлагат в почвата и я обогатяват с органични субстанции. Различните култури влияят на свойствата на почвата друго. Растенията от семейство " Зелеви "  - рапица, синап, отглеждани като сидерати, освен покачват плодородието на почвата, само че и служат като профилактично средство против разпространяването на заболявания и неприятели. Остатъците от техните стъбла и корени в забележителна степен задържат развиването и натрупването на гъбични инфекции в почвата, което е доста значимо да вземем за пример за развъждането на картофите.

Синапът, рапицата или маслодайната ряпа за зелено наторяване се засяват рано през пролетта и се заорават в почвата до засяването на главната просвета или се оставят да порастват в междуредието. Може да се отдели в градината не огромен сектор и на него да се отглеждат сидерати в продължение на целия вегетационен интервал. 

Сменяйки месторазположението му всяка година можете да повишите плодородието на почвата в цялата си градина. Особено настоящ е този способ за малко плодородните и неотдавна усвоени сектори. На процедура, най-разпространено е есенното засяване за зелено наторяване на лупина, смеси от бобови треви, пролетна и зимна рапица, маслодайна ряпа. Обикновено се заорават доста късно през есента или се оставят през зимата, атрофиралите растения се заорават напролет. Обикновено продължителността на действието на зеленото наторяване е към 5 години. Но максимален е резултатът му през втората година.  
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР