Зеленото не е просто мода - то е начин на

...
Зеленото не е просто мода - то е начин на
Коментари Харесай

Със зеленото разбираш, че не ти трябва да купуваш толкова много

Зеленото не е просто мода - то е метод на живот. И с цел да се научим да живеем зелено, през днешния ден (3 март) поговорихме повече както за теорията, по този начин и за практиката – в специфичното видеоателие
" Бъдещето - работа и живот в зелено ". То е част от плана EU COOLтура, с създател и реализатор Българско учебно заведение за политика " Димитър Паница ". Проектът " EU COOLтура " е финансиран от Европейски Съюз по Многогодишната работна стратегия на Европейския парламент за разпределяне на безплатни средства в региона на връзката за интервала 2020 – 2021 година Медийни сътрудници са и.
Понятието " кръгова стопанска система " се завъртя преди към 10 години, когато огромните компании се сетиха, че с изключение на, че създават, вършат и много боклук. Отпадъците се усилват и няма по какъв начин да не се намерения да се оползотворяват. Този развой се назовава кръгова стопанска система – ето и няколко образеца за процеса:
1. Създаденото нещо да устоя повече;
2. Споделяне на суровини/технологии;
3. Рециклиране, с цел да могат да бъдат употребявани още веднъж.
4. Бързата мода е един от най-големите замърсители на околната среда - 4-то място по приложимост на вода, на 2-ро - на земя и на 2-ро по генериране на въглеродни излъчвания. Средногодишно европеецът употребява 26 кг. текстил, като множеството се изхвърля.
Над 90% от загубата на биологичното многообразие се дължи на добива на земни запаси, уточни размерите на казуса евродепутатът Петър Витанов, член на Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните на Европейския парламент (ЕП). “Само за производството на 1 чифт дънки са нужни 15 хиляди литра вода. Всяка година в международен мащаб се създават 100 милиарда облекла, като половината от тях са памучни - направете си сметка за какъв рандеман става дума, защо консумиране “, даде още един образец той.
Какво прави Европейски Съюз по въпроса? Г-н Витанов уточни, че упоритостта на Съюза е всички пари, които се харчат по европрограми и фондове, да способстват и за одобряване на кръговата стопанска система. За да се случи това, следва да има мисъл за повторна приложимост в следните посоки особено що се отнася до производството на текстилни артикули – материалите, които се употребяват, ресурсите, които са нужни за производството и нездравословните излъчвания, които се отделят в процеса на произвеждане.
" Европейски Съюз занапред ще поддържа и ще основава принадлежности в тази посока. Ще се заделят голяма част от средствата по планове, с цел да се следва този “зелен ” стопански модел ", акцентира Витанов. И добави, че занапред ще се показват законодателни промени, които да дадат опция текстилните артикули да бъдат употребени по няколко пъти. А откакто влезе в действие възбрана за потребление на пластмасови торбички, пликчета и принадлежности за еднократна приложимост (от 3 юли, 2021 година), регулаторите в обособените страни-членки, в това число България, ще постановат санкции.
Примери от практиката
Нови облекла от остарели, нов тип на жилището, къщата, парцела – това са единствено част от опциите за прекрасен живот посредством кръгова стопанска система.
Инженер Диана Лазарова, интериорен дизайнер с планове и осъществени интериори с реновирани мебели и текстил, даде и съответни образци от практиката. При ремонта на едно жилище, първата стъпка е да се отстранен остарели неща – като почнете от мебели и стигнете даже до подови настилки като паркета. Те могат да бъдат употребявани за построяването на новия тип.
 EU COOLтура: Да опазим кокошката, която снася златните яйца – живот и работа в зелено EU COOLтура: Да опазим кокошката, която снася златните яйца – живот и работа в зелено
Зеленото е на мода, само че то не е просто мода, а живот. Животът на всички ни. Макар в България това да не е измежду най-водещите тематики, в Евро...
" Огледайте всички елементи от интериора преди да изхвърлите нещо и преценете има ли нещо, което може да се употребява наново. Вижте и дали няма движимости, които са предмети на изкуството, типичен модели мебели, които могат с лека реституция да заживеят нов живот. Това са остарели скринове, огледала, маси, кресла ", посъветва инж. Лазарова. Приложете техниката пачурък – като употребявате части от остарели неща, направете нещо ново. Защо не да претапицирате овехтяла мебел и да ѝ вдъхнете нов живот?
" За моята сбирка - получих доста чували остарели облекла, от които отделих тези, които мога да употребявам. Всяка от тях носи душа, носи сила. Енергия, която е друга от всеобщата мода, с която сме привикнали и която е по-сива. Дрехите, които са основани от създател, носят неговото виждане и част от неговата душа ", даде образец и Десислава Филева, фешън дизайнер и създател на " Детокс на дрешника: Втори живот ". По нейните думи, с този вид стопанска система хората надмогват консуматорското и осъзнават, че в действителност нямат потребност от толкоз доста неща.
" Смятам, че това да изхвърляме непрекъснато не е в нашата природа. Когато започнах да работя по моята сбирка, използвах материала American - памучен плат, който е основан от остатъчни памучни материали и се употребява за структурата на една дреха. Също по този начин вдъхнах втори живот на ръчно правена дантела и я направих част от красива нова рокля ", даде образец и София Дяволова, фешън дизайнер, ученик на Флорентинския университет " Полимода ", финалист в петото издание на интернационалния " Арт Енд Фешън " в Билбао с дипломната си сбирка. София работи за фешън къща " Емилио Пучи " в столицата на модата Милано.
" Този план се случва с поддръжката на Европарламента, като неговата цел е да се покаже на хората какви благоприятни условия имат за развиване. За задачата ще се проведат общо 3 сходни ателиета. След тях ще има 3 уъркшопа, в които ще се създават разнообразни артикули от това, което сте научили. Не забравяйте, че най-активните и изобретателните от вас ще пътуват до Брюксел и ще посетят Европейският парламент ", подсети модераторът на ателието Николай Михайлов, специалист по кръгова стопанска система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР