„Зеленият сертификат“ у нас може да бъде премахнат, ако бъде

...
„Зеленият сертификат“ у нас може да бъде премахнат, ако бъде
Коментари Харесай

Зеленият сертификат пада при 60% ваксинирани с 2 дози

„ Зеленият документ “ у нас може да бъде отстранен, в случай че бъде изпълнено едно от двете условия – процентът на имунизирани с 2 дози да доближи най-малко 60, или доста ниска претовареност на интензивните кревати - до 5%. Това стана ясно на брифинг на премиера Кирил Петков, здравния министър проф. Асена Сербезова и основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Имаме предложение да премахнем зеления документ, когато реализираме имунизация 60% с първите две дози, с цел да знаем, че няма да се запълват интензивните кревати, или в случай че заетостта на интензивните кревати в страната падне на 5%, само че в случай че се вдигне броят отново ще се вкара. Това предложение ще бъде дискутирано в идващите дни “, сподели министър председателят.

От думите на здравните управляващи стана ясно още, че пандемичният проект е модифициран и по отношение на него страната е разграничена на пет, а не на шест клъстера, както до момента.

„ Оптимизирахме клъстерите от 6 на 5. Засега разновидността Омикрон не води до високи равнища на претовареност на интензивните кревати и в случай че бяхме употребявали старите критерии, цяла България щеше да е затворена. Лошата вест е, че прогнозата демонстрира, че район 1 – София, и район 5 – Ямбол, влизат в стадий 3 след пет дни “, сподели министър председателят.

Доц. Кунчев посочи, че петте района покриват петте медицински университета в страната. „ Мерките се вземат на регионален принцип, само че ръководството на заетостта на леглата се прави в клъстера “, добави още той.

„ Въпреки че нашето равнище на имунизацията се усилва, не може да стигнем до тези равнища на страните, където се облекчават ограниченията. Моделът е доста друг, тъй като и държанието на вируса е друго. Ценното в модела е прогнозируемостта на ограниченията “, сподели министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова.

Тя посочи, че аршин за взимане на ограничения не е единствено заетостта на интензивните кревати, а и заетостта на елементарните кревати в лечебните заведения, както и общата 14-дневна заболеваемост.

По мотив предлагането за унищожаване на „ зеления документ “ доцент Кунчев съобщи, че този компромис се търси поради особеностите на Омикрон. Ако по принцип коронавирусът свикне с човешкия организъм и стане една естествена респираторна зараза, то няма да има потребност от ограничения и документи. Очакваме до две-три седмици вълната да обхване цялата страна и да стартира нормализиране. Това значи, че от края на февруари можем да чакаме вълната да е минала “, сподели той.

Доц. Кунчев обаче добави, че увеличението на имунизация е това, към което се стреми страната, тъй като сме доста надалеч от равнищата на страните, в които отстраняват ограниченията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР