Зеленият сертификат ще падне напълно в България от 20 март,

...
Зеленият сертификат ще падне напълно в България от 20 март,
Коментари Харесай

Премахват зеления сертификат от 20 март

Зеленият документ ще падне изцяло в България от 20 март, разгласи министър председателят Кирил Петков. Той разясни, че аленият цвят на картата, който демонстрира обстановката с КОВИД-19 в страната, последователно отстъпва на жълтия и се чака скоро цяла България да бъде в зелената зона. " Искаме да отчетем, че успяхме да минем през тази Омикрон вълна без всеобщо затваряне на учебни заведения и бизнеси. Това беше с помощта на методиката, която създадохме с целия тим въз основата на интензивни кревати и въз основата на модел, който изчисляваше действителните рискове за здравната система ", разяснява Петков. Той обаче акцентира, че е належащо да се покачат равнищата на имунизация в страната. " Близо 800 000 ваксини бяха сложени за тези 60 дни, което оказа помощ да преодолеем Омикрон вълната ", съобщи министър-председателят.

В една несъвършена система, в която има проблеми от години, дефицит на лекари и на медицински сестри, успяхме да овладеем пандемията, съобщи министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова. Тя също акцентира, че " 90% от тези, които губят борбата с КОВИД, не са имунизирани ".

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев изясни какви ще бъдат идващите стъпки и ги стимулира. Той посочи, че все още има 24,8% спад на заболяемостта от КОВИД-19 и чака идната седмица този % да се увеличи, а хората на болнично лекуване към този момент да са под 5 хиляди.

От 24 февруари може да не се изисква зелен документ от посетителите в заведения, само че условието остава за личния състав. От същата дата в центровете за образование и поддръжка ще може да се събират деца до 12 в група.

От 5 март се планува и други действия и услуги да позволяват клиенти без удостоверението, само че условието за документ на личния състав остава. От тази дата ще се позволяват присъствени и групови занимания на деца, както и разбъркване на паралелки, само че остава условието на 1,5 м физическо разстояние и постоянно проветряване и стерилизация.

От 20 март при визити на действия и услуги няма да се изисква зелен документ. Той ще остане единствено за пътешестване в чужбина. В закрити пространства ще продължи условието да се носят маски, съобщи доцент Кунчев.

Премахването на зеления документ се основава на епидемиологичната конюнктура, а не е поради идния митинг на партия " Възраждане ", съобщи Сербезова в отговор на журналистически въпрос.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР