Зелените коридори за пазаруване не защитават хората над 65-годишна възраст

...
Зелените коридори за пазаруване не защитават хората над 65-годишна възраст
Коментари Харесай

12 търговски вериги искат отпадане на зеления коридор за пазаруване

Зелените коридори за извършване на покупки не пазят хората над 65-годишна възраст и пречат на останалите хора. Това е заключението на Сдружението за съвременна търговия (СМТ), което желае отпадане на мярката. То сплотява общо 12 търговски вериги.
Вместо това, от СМТ заявяват подготвеност за взаимна разяснителна акция с Министерство на здравеопазването с зов за възпиране от извършване на покупки във времето от 8:00 до 10:00 сутринта за хората под 65 години.
 Здравният министър мисли, че България се оправя с ковид Здравният министър мисли, че България се оправя с ковид
Локдаунът е мярка, която е извънредно тежка. Пак споделям, ние би трябвало да проучваме обстановката все още и дали въвеждането на тази...
Заключението на СМТ за настоящия зелен кулоар - от 13:30 до 16:30 часа, е, че се образуват повече опашки и рискови скупчвания на хора пред магазините първоначално и в края на " коридора ". Във време на пандемия екипите на комерсиалните обекти и цялото общество станаха очевидци по какъв начин това провокира оневинен боязън и разбираемо неодобрение измежду потребителите.
" Мярката няма да извърши ролята си да бъдат предпазени уязвимите хора, тъй като тяхно право е да изберат часове за извършване на покупки отвън оповестения кулоар ", акцентират от СМТ.
Мярката лимитира правата на работещите хора над 65 години, които не биха могли да се възползват от опцията да пазарят в планувания кулоар. По думите и на омбудсмана Диана Ковачева, смисълът на мярката би трябвало да е в това да дава, а не да лишава права. Според Сдружението за съвременна търговия, въведените зелени коридори ни изправят пред втората догадка.
И още причини: " Мярката нарушава и правата на хората под 65 години. Тя затруднява тяхното извършване на покупки и обърква техния дневен темп. Широкият период от три часа ги лимитира в допълнение, поради обстоятелството, че родителите на възпитаници и дребни деца заран са заети с грижите за тях и с помощта в организацията на онлайн образованието им, а на работещите отдалечено възрастни се постанова да пазарят след 16:30 поради възбраната за извършване на покупки в зеления кулоар. Така в допълнение и изкуствено се основават предпоставки за скупчвания и неспазване на противоепидемичните ограничения за обществена отдалеченост. Ограничението затруднява и работещите на заменен режим.
 Отново проблем със зеления кулоар: Възрастта на обществения помощник стопира незрящ от пазар Отново проблем със " зеления кулоар ": Възрастта на обществения помощник стопира незрящ от пазар
Възрастен незрящ мъж от Варна не може да употребява " зеления кулоар " в питателните магазини, тъй като... общественият помощник,  който м...
Мярката е на процедура неизпълнима, тъй като на чиновници на веригите или на охранителни компании се постанова да дефинират възрастта на клиентите по външни белези, което е мотив за спорове. По закон те нямат пълномощия да изискват и ревизират персонални документи.
Мярката води до непрекъснати конфликтни обстановки, с което заплашва здравето на чиновниците и защитата на обектите и основава заплаха от каскадно заразяване на чиновници и неспособност за осъществяване на служебните им отговорности. Това може да докара до дефицит на екипи и неспособност за обслужване и действие на обектите. СМТ напомня, че екипите на комерсиалните вериги също работят на първа линия от началото на рецесията ".
СМТ обръща внимание и на това, че рестриктивните мерки са единствено за хранителни магазини и аптеки. " Извън обсега на сходни ограничения остават други обекти, в които също може да има скупчвания на хора. Това обезсмисля съществуването на сходен времеви период в магазините, в които престоят е за доста по-кратко време. Няма " коридори " и в публичния превоз ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР