Зелени“ евродепутати срещу останалите.Такава се очертава поне засега битката за

...
Зелени“ евродепутати срещу останалите.Такава се очертава поне засега битката за
Коментари Харесай

Евродепутати искат нова категория и навършени 21 г. за шофьори на джипове

„ Зелени “ евродепутати против останалите.

Такава се обрисува най-малко към този момент борбата за специфични шофьорски книжки категория В+, споделиха пред Клуб Z източници от Комисията по превоз и туризъм в Европейския парламент. Идната седмица стартира разговорът сред „ Зелените “/Европейски свободен алианс (ЕСА) и останалите политически групи.

Инициатор на борбата за категория В+ е „ зелената “ френска евродепутатка Карима Дели, която е и председателка на парламентарната комисия. Тя управлява работата на Екологичен потенциал в промяната на регламента за шофьорските книжки в Европейски Съюз. Самото предложение за смяната бе показано от Европейската комисия през март.

Идеите на французойката от алжирски генезис са изложена в направен от нея.

Книжките от категория В+ би трябвало да бъдат издадени за водачите на всички коли с тегло над 1,8 тона. Това са миниванове, " джипове ", микробусите N1. Както се вижда, тук попадат средни и най-много огромни коли вид SUV, много известни в последните години, като наклонността ще продължи и в ерата на електрификацията.

Ще има дребни изключения. От тях ще се употребяват да вземем за пример колите за спешна помощ.

„ [Те] освен заемат по-голямо пространство и са по-ниско енергийноефективни, заради което изразходват повече гориво и генерират по-голямо количество излъчвания, само че от позиция на пътната сигурност за тях съществува по-голяма възможност от конфликти спрямо леките пътнически коли и също по този начин с доста по-сериозни последствия.

Съгласно първичния му план, свидетелството за ръководство за категория B не е изцяло уместно за най-тежките пътнически коли. По тази причина следва да се сътвори нова категория удостоверение за ръководство - категория B+, за коли, както и микробуси N1 с тегло над 1800 кг “, се споделя в проектодокумента.

Ето какво би трябвало да последва, съгласно текста на Карима Дели:

„ Свидетелство за ръководство от категория B+ може да бъде получено единствено след сполучливо довеждане докрай на изпитателния период от две години за удостоверение от категория B. “

Освен това претендентът би трябвало да е навършил най-малко 21 години.

Според предлагането на Европейската комисия това важи за всички начинаещи водачи в Европейски Съюз.

Идеята за новите книжки обаче съществено тревожи доста хора. И с съображение: над половината нови коли, създавани сега в Европейски Съюз, са SUV. Сходни са стойностите и за вноса.

Има и условия, които мнозина смятат за неуместни. Като например това, че свидетелството за В+ ще се получава единствено след изпит даже тогава, когато претендентът към този момент има права за категория В. За това категорично упорства Карима Дели, споделиха от кабинета ѝ.

„ Нищо ужасно. Разликата е само, че претендентите ще би трябвало да покажат уменията си в ръководството на по-тежки коли “, разясниха последователи на концепцията.

Но съгласно съперници на промените това е измежду условията, които могат да провалят предлагането на евродепутатката.

Има и още нещо, което очевидно не е регистрирано в плана - голяма част от електрическите автомобили тежат повече от 1,8 т., без значение от формата на каросерията, защото батерията е с огромно тегло. Това също се регистрира като слаб пункт, защото в текста не се приказва за вид каросерия, а за тегло.
Няма драма съгласно " зелените "
Източници, доближени на депутатите от групата на „ Зелените “/Европейски свободен алианс (ЕСА), обаче не виждат чак толкоз огромна драма. Да, в действителност сега над половината от създаваните в Европейски Съюз нови коли са SUV, признаха те пред Клуб Z. Но допълниха, че към този момент единствено 5 на 100 от тези возила са с тегло над 1,8 тона. Съответно единствено за тях ще се изисква шофьорска брошура за категория В+.

Разбира се, с цел да стане действителност всичко това, е нужен първо триалог сред Европейския парламент, Европейската комисия и страните членки (Съвета) на Европейски Съюз. След това текстът би трябвало да мине през пленарна зала. А последна дума ще има Съветът.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР