Зеленчуците са едни от най-полезните храни, които са богати на

...
Зеленчуците са едни от най-полезните храни, които са богати на
Коментари Харесай

Грешките, които допускаме при готвенето на зеленчуците и ги превръщаме в нездравословни

Зеленчуците са едни от най-полезните храни, които са богати на въглехидрати, витамини, минерали, фибри, мощни антиоксиданти. Най-много доста потребни свойства има в зеленчуците, когато се ядат сурови. Така питателните детайли и микроелементи се резервират и могат да се усвоят най-добре от организма.

Има някои хранителни детайли, които се ускоряват при обработката на зеленчуците. Такъв е и бета-каротинът, който се намира в оранжевите и зеленчуци, ликопенът (доматите). Когато се готвят, тези субстанции се усилват и са по-лесни за асимилиране от организма.

Тъй като обаче не можем да се храним единствено със сурови зеленчуци и ги готвим, то може неумишлено да унищожим потребните им свойства. Витамините и минералите са доста чувствителни на топлота. Затова е хубаво да не ги държите на огън прекомерно дълго, а единствено толкоз, колкото е належащо за приготвянето им.
4 чудесни зеленчука, страхотни помощници при отслабването
Брюкселско зеле Брюселското зеле, въпреки и не толкоз обичано на доста от нас, като се изключи че е извънредно потребно, съдържа доста фибри, кои...
Прочети повече
При прекомерно огромна термична обработка на зеленчуците, те губят хранителната си стойност. Тези субстанции се разтварят във вряща вода или лой. Ако ги преварите или запечете, то вероятността да загубите цената им е доста огромна.

Според диетологът Шарлът Морисън, представена от Queensland Health, зеленчуците би трябвало да се готвят толкоз, че да не се изгубят потребните им свойства. Дръжте ги на огъня толкоз, едвам омекнат, само че да останат хрупкави. Съобразете времето за готвене, съгласно типа на зеленчуците. Някои кореноплодни зеленчуци, които са по-твърди, имат потребност от повече време, с цел да се подготвят. Други, като доматите, имат потребност единствено от няколко минути. Поради тази причина, в случай че смесвате зеленчуците, то първо сложете тези с по-дългото време и след това с по-краткото.

Кои са най-хубавите способи за готвене на зеленчуци

За да запазите потребните свойства при варене, помислете и за водата, в която са сварени. Тъй като множеството витамини се разтварят във вода, то те остават точно в нея. Затова е хубаво да готвите супите си в същата вода или пък да я добавите към разнообразни ястия. Не изхвърляйте обаче водата никога, с цел да можете да доставите нужните витамини на организма си.

По-краткото време за варене на зеленчуците също е един добър вид, с който да ги запазите потребните им субстанции. Варенето на пара също е превъзходен метод. Той е много публикуван, само че и елементарен за осъществяване. По този метод парата омеква зеленчуците, само че потребните им субстанции си остават в тях, а не във водата. Все отново, и това не би трябвало да се ползва прекомерно дълго, с цел да не се скашкват и да изгубят микроелементите си и молекулите, които се свързват в разнообразни вериги.

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР