Зеленчукопроизводството свива своето присъствие в Брутната селскостопанска продукция до 4,1%,

...
Зеленчукопроизводството свива своето присъствие в Брутната селскостопанска продукция до 4,1%,
Коментари Харесай

Производството на зеленчуци се срина до 4,1%

Зеленчукопроизводството свива своето наличие в Брутната селскостопанска продукция до 4,1%, дружно с картофите, като за съпоставяне сред 2011-2015 година, този % е бил по-нисък.

Поредна с намаляващи резултати от 2016 година за производството на зеленчуци се оказва 2020 година по данни на Национален статистически институт. Брутната продукция ще падне с 6%, което се дължи, както на стесняване на физическото произвеждане, по този начин и на по-ниските цени, научи Moreto.net. На годишна база се обрисува спад на производството с 2% спрямо 2020 г, до момента в който цените на зеленчуците ще бъдат с 4-5% по-ниски от миналогодишните, по данни на Центърът за стопански проучвания в селското стопанство

Делът на зеленчукопроизводството в растениевъдната продукция за 2021 година ще слезе на едни от най-ниските си равнища до 4,6%, до момента в който за

сравнение през 2020 година този дял е възлизал на 7,1%.

Последващите оценки на САРА за производството на домати през тази година е за в допълнение понижение от към 8 хил.т. от предходните предвиждания, при количествата от 112 хил.т. По предварителни данни на Национален статистически институт, производството даже може да падне под 100 хил.т.

САРА намалява прогнозата си за производството на пипер до 50 хил.т. Това ниво е сходно на реколтата от 2020 г, когато производството е 51 хил.т., едно от най-ниските равнища за последните 10 години.

В последващите предвиждания за производството на краставици през 2021 година САРА резервира упованията си за размери от 43 хил.т за оранжерийно произвеждане и 9 хил.т. за продукцията отглеждана навън. Общото произвеждане на краставици се пресмята да е на равнища от 52 хил.т.

Цените на едро през м.декември се повишават найрязко при краставиците с към 39% на месечна база. Слабото предложение е главната причина за това, като най-високите цени на зеленчука всекидневно са през м.януари, февруари. Цените на дребно остават в границите на междинните за сезона.

Актуални вести за зеленчукопроизводството

Все повече оранжерийни производители от Европа лимитират производството си, като изключително това се вижда при доматите. Растящите разноски за отопление и конкурентните цени от Турция и Мароко, изключително след девалвацията на турската лира заплашват рентабилността на зеленчукопроизводството. Друг проблем са доставките, като разноските за превоз се усилват заради стесняване на транспортните услуги.

Цените на едро на доматите в Европейски Съюз през м.октомври са соколо 15% над междинните за последните 5 години, до момента в който през м.ноември паднаха до 1,37 евро/кг, което е понижение с 11% на месечна база. Цените през м.декември остават на същите нива и са незадоволителни, с цел да покриват цялостното покачване на разноските. Същевременно цените на едро в Турция поради обезценката на локалната валута се намаляват от 0,33 US$/кг през м.ноември до 0,27 US$/кг през м.декември.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР