Зелената трансформация не трябва да става за сметка на бедните

...
Зелената трансформация не трябва да става за сметка на бедните
Коментари Харесай

Петър Витанов: Докато говорим за климатична неутралност, много хора мислят как ще си платят тока. Да не ги забравяме

Зелената промяна не би трябвало да става за сметка на бедните хора в Европейския съюз, а поръчител за това би трябвало да е социално-климатичният фонд. Това съобщи по време на дебата в Европейския парламент Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в навечерието на гласуването на законодателните промени по пакета „ Готови за 55 “ (Fit for 55).

„ Утре ни следва може би най-важното гласоподаване в границите на мандата на този парламент. Най-важното гласоподаване за това по какъв начин ще изпълним трансформацията на европейската стопанска система, тъй че да реализираме заложените климатични цели “, сподели Витанов.
Той обърна внимание и на огромните разлики сред обособените членове на Съюза.

„ Докато ние приказваме за климатична индиферентност и понижаване на излъчванията, доста от най-бедните жители на страните-членки се питат, дали на следващия ден ще имат работа, по какъв начин ще си платят сметките за ток и по какъв начин ще посрещнат базовите си разноски за живот. За тези хора Зелената договорка е синоним на неустановеност, на неразбираема смяна, която ще ги направи още по-бедни в сравнение с са. Те не обмислят покупка на електромобил и слънчеви панели, тъй като даже топлоизолацията на домовете им е инвестиция, за която се постанова да пестят с години. Нека не забравяме тези хора, когато през днешния ден проправяме пътя на смяната, оформяйки законите, по които тя ще се случи. Нека не разрешаваме бедните да станат по-бедни “, сподели от трибуната Витанов.

„ Убеден съм, че постигането на климатичните цели не би трябвало да бъде за сметка на най-уязвимите - на техните приходи и техните работни места. Надявам се, че социално- климатичният фонд ще бъде поръчител за това. Той би трябвало да разреши на всички европейски жители да се възползват от средствата, които климатичните политики ще генерират. Средствата от търговията с излъчвания, които сега се разходват непрозрачно, могат да се трансфорат в ефикасен инструмент против енергийната беднотия.

Като социалист съм задоволен, че успяхме да реализираме компромис, с който огромна част от тези доходи ще бъдат ориентиран към ограничения за енергийна успеваемост, вложения в подвижност с нулеви излъчвания и понижаване на броя на уязвимите семейства.

Като представител на Източна Европа приканвам нашите държавни управления да засилят дейностите си в онази посока, която освен ще форсира енергийния преход, само че и ще го направи ефикасен и обективен за всички “, приключи евродепутатът.
В рамките на пленарната сесия в Страсбург ще бъдат гласувани 8 основни проектозакона на Европейски Съюз за битка с изменението на климата посредством фрапантно понижаване на излъчванията на парникови газове с най-малко 55% до 2030 година (в съпоставяне с равнищата от 1990 г.) и реализиране на климатична индиферентност до 2050 година, в сходство със Законодателния акт на Европейски Съюз за климата.

Основната цел на новия обществен фонд ще бъде подпомагането на най-засегнатите от нарасналите разноски, свързани с енергийния преход. От държавите-членки на Европейски Съюз ще се изисква да показват така наречен " Планове за обществен климат ", откакто се съветват с локалните и районните управляващи, икономическите и обществените сътрудници, както и с гражданското общество. Плановете би трябвало да съдържат координиран набор от ограничения за справяне с енергийната беднотия и бедността, обвързвана с подвижността.

На първо място, ще бъдат финансирани краткотрайни ограничения за директно подкрепяне на приходите (напр. понижаване на енергийните налози и такси), с цел да се преодолее повишаването на цените на автомобилния превоз и горивата за отопление.
На второ място, фондът ще покрива вложения в саниране на здания, възобновими енергийни източници и прекосяване от персонален към публичен превоз, шерване на коли и потребление на дейни типове превоз за напредване. Мерките могат да включват данъчни тласъци, ваучери, дотации или заеми с нулева рента.

В отчета на Екологичен потенциал се вкарва формулировка за " беднотия във връзка с подвижността ", отнасяща се до семейства, които имат високи транспортни разноски или стеснен достъп до налични публични или различни типове превоз, нужни за облекчаване на съществени социално-икономически потребности.

Европейска комисия предлага размер на фонда от 72.2 милиарда евро за интервала 2025 - 2032 година Основни бенефициенти ще бъдат семейства, микропредприятия и ползватели на превоз, които са уязвими и изключително наранени от зеления преход, в това число от ценообразуването на въглеродните излъчвания.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР