Зелената средиземноморска диета може да е дори по-здравословна за вас

...
Зелената средиземноморска диета може да е дори по-здравословна за вас
Коментари Харесай

Новата „зелена“ средиземноморска диета е още по-здравословна

Зелената средиземноморска диета може да е даже по-здравословна за вас от обичайна средиземноморска диета.

Това демонстрира ново изследване, оповестено онлайн в журнала Heart.

Учените споделиха, че са разкрили, че хората, които употребяват по-високи количества растителни протеини и по-малко алено месо и домашни птици, имат нараснали сърдечно-съдови и метаболитни изгоди.

Растителните протеини имат и спомагателни изгоди за здравето, които включват противовъзпалителни характерности.

Изследователите разпределиха на инцидентен принцип 294 хора със затънал метод на живот с умерено затлъстяване (определено като ИТМ от 31) в три диетични групи.

Значително болшинство от участниците бяха мъже. Средната им възраст е 51 години.

Първата група получи насоки за повишение на физическата интензивност и съществени насоки за реализиране на здравословна диета.

Втората група получава същите инструкции за физическо натоварване плюс препоръки за съблюдаване на обичайната средиземноморска диета с ограничение на калориите.

Менюто им беше с ниско наличие на елементарни въглехидрати, богато на зеленчуци и с птиче и риба, заместващи аленото месо.

Третата група е получавала всичко нагоре, плюс 3 до 4 чаши зелен чай, както и 28 грама орехи дневно.

Ежедневното им меню включваше и 100 грама замразени кубчета Wolffia globosa (култивиран вариант Mankai), високопротеинова форма на водното растение „ Водни лещи “.

Кубчетата се одобряваха като зелен протеинов шейк на растителна основа, като непълен сурогат на скотски протеин.

Авторите на изследването споделиха в известие за пресата, че техните открития допускат по-нататъшно ограничение на приема на месо, като в същото време увеличението на растителните храни, богати на протеини, може да е от изгода за кардиометаболичното положение още повече.

И може да понижи сърдечно-съдовия риск оттатък познатите потребни резултати на обичайна средиземноморска диета.

Резултатите са обещаващи

След 6 месеца зелената диетата надмина другите два диетични проекта по свързани изгоди за здравето.

Участниците на двата типа средиземноморска диета изгубиха повече тегло. Групата на зелената средиземноморска диета загуби общо 6,2 кг, групата на обичайна средиземноморска диета смъкна 5,4 кг, а групата за здравословна диета смъкна 1,5 кг.

Обиколката на талията се е свила приблизително с 8,6 сантиметра при тези на зелената диета спрямо 6,8 сантиметра за тези на средиземноморската диета и 4,3 сантиметра за тези на здравословната диета.

Групата на зелената диета също означи най-голямо понижение на LDL (лошия) холестерол с съвсем 4 % понижение.

За другите две групи бяха близо 1% за тези в групата на средиземноморската диета и даже по-малко при тези в групата на здравословната диета.

Участниците, последващи средиземноморски диети, също извличат спомагателни изгоди за здравето, които включват намаление на диастоличното кръвно налягане, инсулинова устойчивост и значим маркер за инфектиране, С-реактивен протеин, който има основна роля в втвърдяването на артериите.

Съотношението на HDL (добрия) холестерол към LDL (лошия) холестерол също се усилва.

Оценка на специалистите по хранене

Средиземноморската диета е към този момент известна със своя капацитет за понижаване на риска от сърдечно-съдови болести, както и инсулт, диабет, затлъстяване и някои типове рак.

Но за какво?

Това се свежда до полифенолите, намиращи се в растителната храна.

Полифенолите са необятно известни със своите мощни противовъзпалителни и антиоксидантни качества, а скорошни изследвания демонстрират, че те също могат да имат „ пребиотични “ резултати в червата ни, при което те работят като източник на издръжка за нашите здрави чревни бактерии.

С други думи, консумирайте доста храни, съдържащи полифенол, в диетата си.

Също по този начин специалистите споделят, че може да измененията методите си за консумация на протеини.

Традиционната диета „ Медитерана “ натъртва на рибата и морските блага като главен източник на скотски протеин с по-малки количества домашни птици, яйцата и млечните артикули и още по-малка алено месо.

Зелената диета отстранява аленото месо изцяло и предизвиква другите източници на скотски протеини, както и растителните протеини в основата на диетата (ядки, семена, бобови растения) да заемат нейното място.

Само растителни протеини да се употребяват

Разнообразяването на приема на протеини е едно от най-хубавите неща, които човек може да направи, с цел да усъвършенства здравето си.

Основните източници на растителен протеин, като бобови растения, ядки, семена и храни въз основата на соя, оферират неповторими изгоди, които просто не се намират в животинските храни.

Хората, които употребяват повече ядки, семена и бобови растения, получават съществени изгоди за здравето от това, с помощта на здравословните мазнини, диетичните фибри, антиоксидантите и необятен набор от витамини/минерали.

Все отново не би трябвало да подценяваме изгодите за здравето от месото.

животинският протеин, като се изключи че се употребява необятно, има и хранителна стойност, изключително обвързвана със наличието на желязо, протеини и В12.

Като се споделя, никой не споделя, че би трябвало да изоставите всички скотски протеини, с цел да сте здрави.

Трябва обаче да помислите салдото сред потреблението на растителни и скотски протеини през живот си.

Какво би трябвало да ядете

Има голям брой способи за всекидневно увеличение на полифенолите и растителните протеини.

Подправките, плодовете, зеленчуците, бобовите растения, ядките, семената, чая, виното и пълнозърнестите храни като пшеница и ръж оферират полифенолите, свързани с позитивните резултати върху сърдечно-съдовото и метаболитното здраве, открити в изследването.

Препоръчва се на хората да употребяват повече соя, като темпе и тофу, както и фасул и леща, хранителни дрожди, ядки и спирулина.

Човекът имаме потребност от тези храни, защото протеинът е главен съставен елемент за положителното здраве, в това число поддържане на мускулите, обезпечаване на източник на сила и поддържане на градивните детайли на всички кафези.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР