Зелената сделка оказва влияние върху инвестиционните имоти – както в

...
Зелената сделка оказва влияние върху инвестиционните имоти – както в
Коментари Харесай

Подкаст | Зелената сделка влияе върху пазара на бизнес имоти в България

Зелената договорка оказва въздействие върху капиталовите парцели – както в Европа, по този начин и в България. И от скоро се приказва за така наречен трите „ Д “ при бизнес парцелите – демография, декарбонизация и цифровизация. Това сподели Явор Костов, управляващ партньор във Forton, по време на присъединяване си в подкаста „ Едно мислено “ на Economic.bg.


ECONOMIC.BG · С2:Е9: Явор Костов за пазара на бизнес парцели в България
Чрез наблюдаване на демографията и всички процеси, които са свързани с нея, се вземат решения за това къде да се влага. Декарбонизацията е обвързвана с минималното потребление на електрическа енергия, а дигитализацията при бизнес парцелите е обвързвана с усъвършенстване на процесите по този начин, че да се сведе до най-малко потреблението на електрическа енергия.

Всичко това е обвързвано със Зелената стелка. Но тази наклонност се постанова от огромните консуматори както в Европа, по този начин и в България “, споделя Явор Костов.
Целият бранш на едно място
Съвсем скоро се организира тазгодишното ревю MIPIM, което събира на едно събира вложители, консултанти и дивелъпъри от целия свят в бранша на недвижимите парцели. Събитие, което отразява световните трендове в бранша на бизнес парцелите. Но от наблюденията на Явор Костов, който взе присъединяване в него, излиза наяве, че ползата е бил много дребен.

Участниците на ревюто са били с към 20 000 по-малко спрямо минали години. Причината е, че пазара на бизнес парцели претърпява тежък удар с помощта на нарасналите лихви. Технически те блокираха бизнес парцелите “, споделя той.

Наблюденията на специалиста са, че към този момент интензивно се следи промяна в цените на бизнес парцелите, само че не и в България на този стадий.

При нас промяна също би трябвало да има, само че тя ще е в доста по-малък мащаб “, споделя Костов, като прецизира, че повода за това е, че в годините на интензивно спекулативно вложение в Европа, България остана в периферията.

Как въздейства Зелената договорка на Европейския съюз върху бизнес парцелите в България? Да чакаме ли промяна на цените? Променя ли се държанието на вложителите? Защо пазарът в България изостава в относителен проект? На тези и други въпроси даваме отговор в диалог на журналиста на Economic.bg Габриела Махлелиева с ръководещия сътрудник във Forton Явор Костов.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР