Зелената енергия няма да повиши цената на тока Няма да

...
Зелената енергия няма да повиши цената на тока Няма да
Коментари Харесай

Зелената енергия няма да повиши цената на тока

Зелената сила няма да увеличи цената на тока Няма да има фрапантен скок на цената на тока откакто се усили делът на зелената сила в енергийния микс на България, настояват специалисти пред Дарик.
 
До 2030 година делът на силата от възобновимите енергийни източници в енергопотреблението на всяка страна членка би трябвало да доближи 35 %. Това планува пакетът „ Чиста сила ” на Европейската комисия. За задачата всяка страна би трябвало да изготви собствен проект за използването на ограниченията, свързани с този енергиен пакет. Това би трябвало да се случи до края на тази година.
 
Пред Дарик ръководителят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев уточни, че няма заплаха от внезапно покачване на цената на тока поради по-големия дял на зелената сила в енергийни микс в бъдеще: “В България ВЕИ-тата са към 20%, като към този момент няма дотации за зелена сила. Тоест с цел да се случи това, би трябвало да стане на личен риск за централите. Трябва да продават на пазарна цена, надлежно да продават, в случай че има търсене на тази сила, т.е. няма и наложително изкупуване на силата и от тази позиция няма да има никакъв резултат върху потребителите ”.
 
Експертът Еленко Божков
твърди обаче, че рискът от повишаване на тока не е изключен: „ Ако се повтори гърмежът на въвеждане на ВЕИ-та от 2011-2012 година, несъмнено, съществува такава заплаха. Технологиите поевтиняха към този момент толкоз доста, че не са нужни преференциални цени за построяването на такива източници. А също така с революцията при предпазване на сила, с новите акумулатори, те стават и изключително настоящи, тъй като силата ще може да се съхранява и да се употребява, когато е нужна ”.
 
Еленко Божков счита, че възобновимите енергийни източници не могат да заместят въглищните централи, които би трябвало да отговорят на новите еко условия на Европейския съюз . Всяка от централите може да изиска пролонгация от въвеждането на тези условия, само че не е ясно дали Европейската комисия ще я утвърди. Ако бъдат затворени ТЕЦ-овете, които създават 40 % от тока у нас, десетки хиляди хора ще изгубят работата си. Ако това в действителност се случи и не се построи друга базова мощ, в България ще възникне недостиг на ток, макар множеството възобновими източници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР