Зехтинът поскъпва заради пожарите в Гърция, които изпепелиха много маслинови

...
Зехтинът поскъпва заради пожарите в Гърция, които изпепелиха много маслинови
Коментари Харесай

Очаква ли се поскъпване на олиото на пазара?

Зехтинът нараства поради пожарите в Гърция, които изпепелиха доста маслинови масиви. Очаква ли се и повишаване и на слънчогледовото олио у нас?

Суша утежни реколтата от маслини

Повишение на цената на слънчогледовото олио не се чака, безапелационен е Яни Янев, ръководител на Съюза на производителите на растителни масла и маслородукти в България.

„ Заради по-труден достъп до суровина нашите предприятия работят с по-нисък потенциал. Това няма да е причина да се увеличи цената, тъй като има свободен пазар – в случай че ние не можем да произведем конкурентно олио, ще се внесе от прилежащите страни “, посочи Янев.

През март предходната година поради войната в Украйна цените на олиото скочиха

По думите му сега цената на слънчогледовото семе на интернационалните пазари е доста ниска. Най –големите експортьори на слънчоглед и на подготвена продукция са Украйна и Русия.

Русия и Украйна са най-големите производители на слънчоглед

„ До 15 септември вносът на слънчоглед от Украйна е неразрешен “, подсети Иван Ангелов, притежател на фабрика за олио в Стара Загора.

Според него тази възбрана би трябвало да падне и ще падне, с цел да не ни глоби Европейски Съюз.

„ Тази година у нас са засети 7,5 млн. декара площи, което със 7% по-малко от предходната година. Освен това качеството на слънчогледа е извънредно неприятно. Дължи се на огромната суша – тя направи слънчогледа с доста ниски индикатори “, изясни Ангелов.

Цената обаче се дефинира от пазара и не може да се каже дали ще се увеличи, разясниха още производители.

Гледайте повече във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР