Легендата на българската лека атлетика Йорданка Благоева заяви, че за

...
Легендата на българската лека атлетика Йорданка Благоева заяви, че за
Коментари Харесай

Йорданка Благоева: Олимпийският медал е по-ценен от световния рекорд

Легендата на българската лека атлетика Йорданка Благоева съобщи, че за нея извоюваните медали от Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година и в Монреал през 1976 година са по-ценни от международния връх, който слага.

През 1972 година, единствено 20 дни след Игрите в баварската столица, Благоева става първата българка притежателка на международен връх в леката атлетика, откакто скача 194 сантиметра на съревнование в Загреб.

" Световен връх може да поставиш когато и да е, само че олимпийските игри са един път на четири години. Така че за мен медалите от Олимпиада са по-ценни ", сподели 77-годишната Благоева, която дружно с актуалната звезда на българския скок на височина Мирела Демирева участва на конференция във връзка 100-годишната на леката атлетика в България.

" Много се веселя на Мирела, тъй като тя продължи традициите, които имаме в този спорт. Вярвам, че тя ще даде всичко от себе си на Олимпийските игри в Париж и се надявам да има и малко шанс, тъй като и това би трябвало ", добави Благоева.

Тя описа и част от спомените си за най-значимите моменти от кариерата си.



" Пътят до олимпийския орден е доста дълъг. Аз упражнявах за него в продължение на 12 години. Можеше да стана и олимпийска шампионка, само че за жалост всички знаете по какъв начин се развиха нещата и по какъв начин летвата падна 17 секунди след скока ми. Тогава се прибрахме в България и всички се разотидоха по почивки, само че моят треньор ми сподели, че това, което съм постигнала, е нищо и би трябвало да отида на съревнование. Така след няколко дни се оказахме в Загреб, където имаше конкуренция сред България, Югославия и Испания. Стадионът беше цялостен и бях доста щастлива, че такава аудитория е пристигнала да ни гледа и видяла международния ми връх. Е, тогава не знаех, че в действителност хората са пристигнали за футболния мач, който започваше след нашето съревнование, само че това нямаше значение ", спомни си Благоева.

Тя призна, че е мислела за отричане от спорта, само че нейните другари и познати са я убедили да остане на пистата.

" В Монреал въобще не желаех да вървя, тъй като по това време бях чак с 13-о достижение в света. Но ме взеха като по-опитна. Въпреки че нямах силата, която имах в Мюнхен, опитът към този момент беше на моя страна. Не знаех, че в случай че скоча 193 сантиметра от втори опит, ставам олимпийска шампионка. Вече ми бе все тази дали съм втора, или трета ", сподели тя.

" Винаги съм казвал, че високият скок и овчарският скок са двете най-трудни дисциплини в леката атлетика. Това са двете най-дълги надпревари, в които се изисква да дадеш най-хубавото от себе си най-после, когато към този момент си най-уморен. Затова се и удивлявам на душeвността на Мирела, която съумява да се абстрахира от всички фактори към нея ", приключи Благоева.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР