Зеброва акула в Австралия (Stegostoma sasciatum) стана първия засвидетелстван случай

...
Зеброва акула в Австралия (Stegostoma sasciatum) стана първия засвидетелстван случай
Коментари Харесай

Акула прави първия в света преход от сексуална към асексуална репродукция

Зеброва акула в Австралия (Stegostoma sasciatum) стана първия засвидетелстван случай на акула, който превключи от полова към асексуална репродукция.

През април последната година акулата Леони роди три дребни в аквариума в Куийнсленд. Този приветлив само че другояче с нищо незабележим факт щеше да мине без отбелязване, в случай че не беше един основен подробност: Леони не се е чифтосвала с мъжка акула от 2012 година.

Нейният предходен сътрудник, Лео, с който имат повече от 20 дребни, е бил изместен в различен аквариум през 2013 година.  Междувременно Леони не е споделяла аквариума с други мъжки и това е довело до огромната изненада, когато дребните са се родили през 2016.

“В началото ние мислехме, че тя по някакъв метод може да е запазила сперма от Лео, само че откакто изследвахме дребните и хипотетично вероятните татковци ние открихме единствено кафези от Леони, ” изяснява биомедика Кристин Дъджон от университета в Куинсленд. 

Акулите, дружно с някои влечуги, могат да се репродуцират и с тъй наречените партогенеза. При този развой се развиват ембриони без яйцеклетките да са били оплодени, както при половата репродукция.

Това, което прави случа с Леони толкоз необикновен е, че за първи път се записва случай на прекосяване от полова към асексуална репродукция. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР