Здравословното състояние на американския спелеолог Марк Дики, блокиран в пещерата

...
Здравословното състояние на американския спелеолог Марк Дики, блокиран в пещерата
Коментари Харесай

Американският спелеолог, блокиран в пещера в Турция, бере душа

Здравословното положение на американския спелеолог Марк Дики, блокиран в пещерата Морджа в Южна Турция, нощес се е влошило, оповестяват от Сдружение „ Пещерно избавяне “ ( " Cave Rescue Bulgaria " ) в страницата си във Facebook.

Снощи Дики е имал ново кръвотечение и загуба на схващане. Прелята му е кръв и той е нормализиран още веднъж, само че би трябвало изнасянето му да стартира оптимално скоро, показаха от сдружението.

Турски и интернационалните екипи, измежду които общо 19 български спасители, вземат участие в акцията за спасяването на американския спелеолог. Четиридесетгодишният Дики е блокиран на дълбочина 1040 метра в пещерата Морджа в планината Таурус (Тавър), окръг Мерсин, от 2 септември, защото е получил стомашен кръвоизлив по време на интернационална експедиция в пещерата.

Морджа е третата по дълбочина пещера в Турция.



„ Ситуацията в Морджа е динамична. Снощи положението на Марк се в влошило, имало е ново кръвотечение и загуба на схващане. Прелята му е кръв и нормализиран още веднъж, само че би трябвало изнасянето му да стартира оптимално скоро. Изпратени са проби за проучване, и мнението на лекарите е, че в случай че не бъде приет в болница скоро, има риск от съществено утежняване.

Всички въжени системи са подготвени до -700м. В тези сектори сега има към 30 спасители от от няколко страни, в това число седем от България. В момента всичките почиват, тъй като са работили през нощта и би трябвало да имат сили за акцията. Целта е да се доближи с потърпевшия до – 680 м, където има огромен и комфортен лагер. Точно преди него обаче има притеснение, което ще е мъчно за превъзмогване с носилка.

Очаква се акцията да започва към 13:00-14:00 ч.



Разпределението на екипите в пещерата за през днешния ден е:

- 1040 до 680м - разбъркан екип от България, Хърватия, Полша. Те би трябвало да изнесат Марк до лагера на - 680 и да останат и да се върнат назад да почиват.

- 680 до 500м - Италия. Там има няколко сектора със стеснения и повече носене на ръце.

- 500 до 400м - Хърватия

- 400 до 100м - Унгария

- 100 до горе - разбъркан екип от двама българи, турци, унгарци.

През това време, двама души от българския екип са в подготвеност да смъкват нови банки кръв.

В момента на място има общо 197 души. От тях към 130 са пещерни спасители. Очаква се да дойдат още, с цел да се форсира работата “, показаха на страницата си във Facebook от „ Пещерно избавяне “.

Oт Европейската асоциация за пещерно избавяне (European cave rescue association) също оповестиха тази заран, че здравното положение на пациента е нормализирано, само че лекарите желаят да са сигурни, че началото на превозването е допустимо. За да се получат по-подходящи данни, към пациента е спуснато устройство за разбор на кръвните индикатори. След стигането на устройството за разбор на кръвта до пациента са му направени кръвни проучвания, а в миг продължава подготовката на транспортния път до лагер на - 700 м.

Посланикът на Съединени американски щати в Турция Джеф Флейк написа през вчерашния ден в акаунта си в обществената мрежа Екс, че американското посолство следи непрекъснато развитията с блокирания в пещерата Морджа американски жител. 

„ Най-важният ни приоритет е сигурността на всеки жител в Турция “, уточни Флейк. 

Вчера Анри Хаздай, член на Управителния съвет на Сдружение „ Пещерно избавяне “ ( " Cave Rescue Bulgaria " ), сподели пред Българска телеграфна агенция, че акцията по спасяването на американския спелеолог Марк Дики е една от най-сложните акции, осъществявани досега. 

Общо 19 души включва българският екип – 17 души от " Пещерно избавяне " и двама доброволци, посочи Хаздай.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР